main logo
1044

Cioclea: În timpul apropiat vom începe recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar

Un grup de experţi ai companiei Kroll urmează să vină în Republica Moldova pentru a discuta strategia de recuperare a banilor furaţi din sistemul bancar moldovenesc. Anunţul a fost făcut de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Cioclea: În timpul apropiat vom începe recuperarea banilor furaţi din sistemul bancarCioclea: În timpul apropiat vom începe recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar. Foto: ipn.md

“Nu ţine de competenţa noastră să recuperăm banii. Sunt instituţii abilitate. Noi vom furniza informaţia despre conturile străine unde au ajuns banii furaţi, vom pregăti dosarele pentru a fi depuse în jurisdicţiile unde au ajuns aceşti bani. Iar spre sfârşitul verii, începutul toamnei vom începe recuperarea banilor”, a precizat Cioclea.

Guvernatorul BNM a declarat că cel de al doilea raport Kroll nu va fi oferit publicităţii, acest lucru fiind solicitat şi de către experţii Kroll: “Experţii Kroll  ne-au recomandat să nu publicăm raportul până nu vor fi identificate toate conturile unde au ajuns banii furaţi”

Sergiu Cioclea a mai comunicat că în acest an BNM va elabora “o constituţie” a sistemului bancar, care va constitui cadrul necesar de gestionare a riscurilor: “Republica Moldova este unica ţară din Europa unde nivelul de supraveghere a riscurilor bancare este la nivelul caracteristic pentru anii 80. Noi trebuie să facem aceste maşini, băncile, să circule, să furnizeze economiei credite sănătoase”.

Sergiu Cioclea a mai comunicat că s-a recurs la procedura de înstrăinare a celor trei bănci aflate sub supravegherea specială a BNM,  „Moldova Agroindbank”, „Moldindconbank” și „Victoriabank”. “Aşteptăm investitori. Este în premieră pentru Republica Moldova când vor fi schimbaţi acţionarii cu probleme ai băncilor”, a declarat guvernatorul.

Eugen Cioclea a mai spus că în timpul apropiat BNM va iniţia o procedură de audit a băncilor comerciale pentru a identifica creditele afiliate. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării