main logo
1636

Cine sunt liderii investițiilor străine în sectorul bancar moldovenesc

Datele Băncii Naționale a Moldovei privind stocul investiţiilor directe, capital propriu acumulat, pe principale ţări, arată că în sectorul bancar se dă o luptă aprigă pentru poziția de lider.

Cine sunt liderii investițiilor străine în sectorul bancar moldovenescFoto: mold-street.com

Astfel trei state au un stoc de circa 100 de milioane de dolari, investiţii străine directe în sectorul bancar moldovenesc, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Lider rămâne Olanda, care potrivit BNM are un stoc de investiții directe de 101,5 milioane de dolari, în special grație achizițiilor din 2018 a cotelor din capitalul social al Victoriabank de vehicolul investițional VB Investment Holding BV, care deține în prezent 72,2% acțiunile băncii.

În spatele acestui vehicol stau BERD și Banca Transilvania.

Dacă ar fi fost făcută direct, apoi România apărea ca țara de origine a investițiilor.

Pe locul doi a urcat Bulgaria, cu un stoc de 99,76 milioane de dolari, grație tranzacției de la finele lunii martie 2019, de cumpărare a unui pachet de 63,89% de acțiuni ale Moldindconbank, de către grupul bulgar Doverie Invest.

Anterior Bulgaria nu figura nici măcar printre investitorii din sistemul bancar, dar are anumite investițiii în economia Republicii Moldova.

Pe locul trei se află Marea Britanie cu un stoc de 96,8 milioane de dolari, datorită tranzacției din octombrie 2018, de cumpărare a unui pachet de circa 41% din acțiunile Moldova-Agroindbank de către HEIM Partners din Marea Britanie, fondată de BERD și fondurile de investiții private AB Invalda INVL (Lituania) și Horizon Capital (SUA).

Mai adăugăm că printre statele de unde provin investițiile în sectorul bancar moldovenesc se numără Franța (Mobiasbanca), Italia (Eximbank), România (BCR), Germania (Procreditbank), Austria (în realitate Rusia la Comerțbank), Grecia și Irak (Eurocreditbank) și Statele Unite (Fincombank).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării