main logo
843

Cine sunt azerii de la Alke care vor să construiască poduri, drumuri și apeducte în Moldova

Compania azeră Alke Insaat Sanaye ve Ticaret (Alke) se arată interesată de proiectele de reabilitare a drumurilor și a altor obiecte de insfrastructură din Republica Moldova.

Cine sunt azerii de la Alke care vor să construiască drumuri în Moldova

„Avem experiență vastă în construcția drumurilor și a podurilor, renovarea și instalarea sistemelor de apă și canalizare, utilizând cele mai performante tehnologii din domeniu. Suntem dispuși să ne implicăm și în proiectele de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, să oferim suportul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii”, a afirmat Elnur Aslanov, vicepreședintele companiei Alke, în cadrul unei întrevederi cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Ministrul Gaburici a menționat că, în procesul de construcție și reabilitare a drumurilor, primordiale sunt calitatea lucrărilor și prețurile optime, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

„Cerințele față de companiile implicate în modernizarea infrastructurii sunt lucrări calitative, prețuri optime și respectarea termenilor stabiliți. Apreciem disponibilitatea dumneavoastră de a împărtăși experiența pe care o aveți în domeniul construcțiilor de poduri și drumuri, precum și de a ne pune la dispoziție tehnică modernă, astfel asigurând calitatea și durabilitatea drumurilor construite în țara noastră”, a subliniat Chiril Gaburici.

De notat că firma Alke a fost fondată în anul 2011 și se laudă că până în acest an a realizat proiecte în valoare de circa un miliard de dolari în peste 15 țări, printre care Ucraina, Georgia, Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, etc.

Pe pagina web a companiei nu există informație despre fondatori, iar singurul raport anual al acesteia nu este accesibil.

Din datele publice și din informațiile prezentate de companie în cadrul licitaţiilor de achiziţii din Ucraina, rezultă că proprietarul/beneficiarul final al Alke este Suleyman Babaev, care este şi preşedinte al companiei.

Unele surse mass-media din Azerbaijan îl declară chiar adept al lui Fethullah Gülen, principalul oponent al liderului turc Erdogan.

La fel şi pe Elnur Aslanov, adjunctul său, care a condus până la finele anului 2014, Departamentul de Analiză Politică și Informare al Administrației Prezidențiale din Azerbaidjan, fiind considerat şi un soi de şef pe propagandă în administraţia lui Ilham Aliev.

Cât despre compania Alke, apoi potrivit portalului Nashi Groshi din Ucraina, aceasta ar fi abonată la licitaţiile publice din Ucraina şi ar fi avut şi anumite conexiuni şi cu fostul şef al Fiscului ucrainean, arestat pentru o serie de ilegalităţi.

De notat că patru ani în urmă o altă companie azeră, Evrascon a iniţiat lucrările de construcţie la două segmente din traseul Chişinău-Ungheni, care nici în acest an nu vor fi finalizate şi din care motive Administraţia de Stat a Drumurilor a decis rezilierea contractelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării