main logo
1083

Cine sunt afaceriştii reținuți pentru că au prejudiciat mai mulți fermieri

Doi tineri afacerişti, în vârstă de 26 și 29 de ani, au fondat trei SRL-uri prin intermediul cărora au lăsat fără bani şi producţie agricolă zeci de agricultori din țară.

Cine sunt afaceriştii reținuți pentru că au prejudiciat fermieri

Asta după ce agricultorii au solicitat autorităţilor să intervină, pentru că din cauza escrocilor nu pot începe lucrările agricole, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Afaceriştii i-ar fi convins pe agricultori să încheie cu firmele lor contracte de vânzare-cumpărare, le-au luat produsele agricole, le-au revândut, dar bani nu iau întors, spun procurorii.

Prejudicii de 7 milioane lei

Potrivit procurorilor e vorba de firmele „Cereale-LVN” SRL, ”LIG-SI AGRO” SRL şi "Platinum Agrotrans" SRL. Fondatori şi administratori la cele trei companii figurează Ivan şi Stepan Lucaş.

Activitatea lor a fost documentată din octombrie până în prezent de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii Direcției combaterea crimelor grave din cadrul INI și ofițerii Direcției generale urmărire penală a IGP. 

„În urma acțiunilor infracționale, suspecții au însușit diverse produse agricole (rapiță, floarea soarelui și grâu furajer), pe care ulterior le-au realizat, cauzând victimelor daune materiale în sumă totală de peste șapte milioane lei”, susțin cei de la PCCOCS.

Banii s-au dus pe automobile de lux 

Sumele obținute din revânzării produselor agricole făptuitorii le-au folosit în interes personal, procurând tehnică agricolă, autoturisme de lux, iar o parte din mijloacele financiare a fost investită în construcția unor edificii sau transferată pe conturile bancare ale întreprinderilor înregistrate pe numele persoanelor interpuse. 

Ca rezultat al acţiunilor procesuale efectuate, făptuitorii au fost reţinuţi și ulterior, la demersul procurorilor, arestați preventiv pe un termen de 30 zile. 

Dacă li se va demonstra vinovăția, învinuiții riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 8 la 15 ani. Cercetările pe cazul dat continuă, susțin reprezentanții PCCOCS. 

Persoanele care au mai avut de suferit în urma acestor presupuși escroci, sunt îndemnate să se adreseze la PCCOCS şi la Poliţie.

Arestat şi apoi eliberat

De notat că săptămâna trecută un grup de agricultorii au susţinut în cadrul unei conferinţe de presă că au depus anterior plângeri la organele de drept, înregistrări audio ale discuțiilor telefonice cu directorul companiilor, conversațiile prin sms și alte mesagerii.

Ca rezultat, au fost pornite mai multe cauze penale pentru excrocherie în proporții deosebit de mari, iar pe 30 ianuarie, directorul Stepan Lucaş a fost reținut.

Însă peste două zile acesta a fost eliberat și plasat în arest la domiciliu. Agricultorii susţineau că există bănuieli că directorul ar avea protecția cuiva și poate scăpa basma curată. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării