main logo
1527

Cine face jocurile pe o piaţă de 6,44 miliarde de lei din Moldova

Trei companii deţin o cotă de circa 80% pe piaţa serviciilor publice de comunicații electronice (telefonie mobilă, Internet mobil, telefonie fixă, Internet fix, televiziune etc), arată un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Cine face jocurile pe o piaţă de 6,44 miliarde de lei din Moldova

Documentul relevă că în anul 2018, se atestau 258 de furnizori activi de rețele și servicii publice de comunicații electronice (telefonie mobilă, Internet mobil, telefonie fixă, Internet fix, televiziune etc), în scădere cu 18 faţă de anul 2017, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Trei ani de scădere

Companiile au înregistrat o cifră de afaceri de circa 6,44 miliarde lei, în scădere ușoară de 185 milioane lei (- 2,8%), față de anul 2017. Este deja al treilea an la rând când piaţa serviciilor de comunicaţii electronice (CE) este în scădere, pierzând aproape jumătate de miliard de lei, după nivelul maxim de peste 6,93 miliarde lei din 2015.

Potrivit ANRCETI, această scădere a fost cauzată de diminuarea vânzărilor pe trei segmente de piață: telefonie fixă, telefonie mobilă, transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale.

Astfel vânzările pe piaţa de telefonie fixă s-au micșorat cu 19,9% și au totalizat 556,9 milioane lei, pe piața de telefonie mobilă au înregistrat o scădere ușoară de 5,6% și au însumat 3,15 miliarde lei, iar pe piața serviciilor de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale s-au diminuat cu 5,1% şi au alcătuit 248,7 milioane lei. 

În același timp, veniturile din alte activităţi în domeniul CE au sporit cu 8% şi au constituit 895,9 milioane lei, cele provenite din vânzarea serviciilor de acces la Internet fix - cu 6,6% și au însumat 1,29 miliarde lei, iar cele din vânzarea serviciilor de acces dedicat la Internet mobil (prin modemuri/carduri/USB) au crescut cu 2,7% şi au totalizat 298,3 milioane lei.

Cine controlează piața

În 2018, trei companii (Orange, Moldtelecom și Moldcell) au continuat să domine piaţa controlând direct şi indirect circa 80% din vânzările se servicii de comunicații electronice din Republica Moldova.

Cel mai mare volum de vânzări a fost realizat de către Orange Moldova - 2,25 miliarde lei (în scădere cu circa 90 de milioane lei față de 2017), sau 34,9% din totalul veniturilor înregistrate în domeniul comunicațiilor electronice.

La cota Orange pot fi adăugate şi vânzările de circa 80 milioane lei ale Sun Communications (companie deţinută de Orange) pe piaţa serviciilor de Internet şi TV contra plată.

Vânzările realizate de compania statului Moldtelecom au constituit circa 1,72 miliarde lei (cu aproape 68 milioane lei mai puțin ca în 2017) sau 26,7% din total.

Şi cifra de afaceri Moldcell a scăzut şi a însumat 1,02 miliarde lei (cu 78 milioane lei mai puțin ca în 2017) sau 15,8% din total. 

Ceilalţi 255 de furnizori au realizat un volum cumulativ de vânzări de circa 1,46 miliarde lei, sau 22,6% din total. Dintre acestea poate fi remarcat al patrulea jucător ca mărime de pe piață - grupul Starnet (ce includea anul trecut 7-8 firme), controlat de omul de afaceri Alexandru Machedon.

De exemplu Starnet Soluții a avut în 2018, vânzări de 270 de milioane lei (+ 8%) din prestarea serviciilor de Internet fix, segment de piață unde deține o cotă de 20,9%.

Dar la Starnet este afiliată şi compania TV Box, care anul trecut a devenit liderul pieţei serviciilor TV contra plată, în funcție de numărul de abonați, cu o cotă de 27,2%, depăşind Sun Communications şi Moldtelecom. Este adevărat că după vânzări TV Box are o cotă de doar 13%, departe de Moldtelecom şi Sun  Communications.

Mai adăugăm că prognozele privind evoluţia pieţei serviciilor de comunicaţii nu sunt deloc optimiste, mai ales la serviciile de telefonie fixă şi mobilă. De exemplu în ultimii 5 ani, vânzările pe piaţa de telefonie fixă au scăzut în jumătate, iar cele de telefonie mobilă cu 12,5%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării