main logo
867

Cine este principalul candidat la funcţia de director general al ANRE

Deputatul Ștefan Creangă, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe este principalul pretendent la funcţia de director general al Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică (ANRE).

Cine e principalul candidat la funcţia de director general al ANRE

Demisia directorului general al ANRE, Tudor Copaci, dar și a celorlalţi doi directori – Octavian Lungu și Sergiu Ciobanu a fost un pas coordonat cu toţi decidenţii din Republica Moldova: de la Andrian Candu, şeful Parlamentului la Vladimir Plahotniuc, coordonatorul Coaliţiei de Guvernare, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.

Potrivit unor surse din cadrul Coaliţiei deja se ştie şi cine va fi viitorul director general al ANRE. Acesta e Ştefan Creangă, deputat ales în cadrul alegerilor din 30 noiembrie 2014 pe listele Partidului Liberal-Democrat şi care apoi a trecut în Partidul Popular European condus de Iurie Leancă.

În ultimii patru ani el a fost preşedintele Comisiei economie, buget și finanțe, iar anterior a fost vice-ministru al Finanţelor şi şeful staff-ului electoral al PLDM. Totodată în prezent se ocupă şi de selectarea candidaţilor pentru două funcţii de director a ANRE, devenite vacante două săptămâni în urmă după ce alți doi directori ai Consiliului de Administrație al ANRE, Ghenadie Pârțu și Iurie Onică, și-au dat demisia.

Astfel el poate să se ocupe în prezent şi de selectarea echipei cu care ar urma să lucreze la ANRE. Totodată fostul director general al ANRE, Tudor Copaci, ar putea să rămână în cadrul Agenţiei, dar în calitate de director.

De notat că în ultimii ani activitatea ANRE a fost aspru criticată atât la nivel local, cât şi internaţional, pentru o serie de decizii controversate, dar şi pentru subordonarea politică în care a ajuns şi încetineala cu care sunt ajustate actele normative ce reglementează pieţe importante pentru securitatea Republicii Moldova.

Astfel ANRE este responsabilă de reglementarea şi monitorizarea activităţii pe astfel de pieţe precum cea a energiei electrice, gazelor naturale, energiei termice, produselor petroliere, energiei regenerabile, alimentare cu apă şi servicii de canalizare.

Cifra de afaceri a companiilor din aceste sectoare este de peste 30 miliarde de lei.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori care sunt numiţi în funcţie de către Parlament, pe bază de concurs.

Mandatul unui director al Consiliului de Administraţie al ANRE este de 6 ani. Niciunul dintre directorii Consiliului de administraţie nu este în drept să deţină funcţia de director mai mult de 12 ani. 

În cazul în care mandatele directorilor Consiliului de administraţie încetează în acelaşi timp (prin derogare de la alin. (8), din lege) la prima desemnare, directorii Consiliului de administraţie sunt numiţi de Parlament după cum urmează: un director – pe un termen de 6 ani, doi directori – pe un termen de 4 ani, ceilalți doi – pe un termen de 2 ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării