main logo
2867

Cine este executorul care a recuperat peste 450 de milioane de lei din furtul miliardului

La finele anului 2018 s-a înregistrat o creştere semnificativă a banilor recuperaţi din frauda bancară, în trimestrul IV reuşindu-se încasarea a circa jumătate de miliard de lei, de aproape 10 ori mai mult decât în trimestrul precedent.

Furtul miliardului: Cine a recuperat 450 milioane de lei

Creşterea are o explicaţie simplă. După ce la începutul lunii octombrie 2018 a fost vândut pachetul de 41,09% de acţiuni ale Moldova-Agroindbank, executorul judecătoresc Roman Talmaci (care până în octombrie 2018 a fost preşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti) a început procedura de aplicare a documentului executoriu, emis de instanţă încă în februarie 2018, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Un an pentru executare

E vorba de procedura de executare a deciziei de condamnare a afaceristului Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţie deosebit de mari şi de recuperare a prejudiciului provocat de acesta Băncii de Economii.

Documentul executoriu însă a fost emis pe 13 februarie 2018 şi conform recomandărilor Curţii Europene a Drepturilor Omului „executarea trebuie să fie efectuată în așa mod, încît termenul să nu depășească un an (cauza Grivneac c. Moldovei (Hotărîre din 09.10.2007)”, explică Roman Talmaci.

Dar procedura de executare a documentului a fost pornită abia pe 16 iunie 2018. Executorul susţine însă că pe parcurs s-a confruntat cu mai multe probleme care au împiedicat executarea.

Impedimente în executare

„Necesitatea efectuării traducerii actelor procedurii de executare în limba rusă, la cererea debitorului, în legătură cu invocarea necunoașterii de către acesta a limbii de stat, fapt care duce la tergiversarea involuntară a procedurii de executare”, explică Roman Talmaci.

„La aceasta se adaugă lipsa atât a debitorului, cât și a altor persoane terţe, nerezidente a Republicii Moldova, precum şi reprezentaţilor acestora, la actele procedurii de executare, iar în asemenea circumstanţe executorul judecătoresc este nevoit să informeze partcipanţii prin publicarea anunţurilor în Monitorul Oficial al RM, care apare doar în zilele de vineri a fiecărei săptămâni și prin expedierea actelor de executare în ţări precum Marea Britanie, Federaţia Rusă, Cipru”, menţionează portărelul.

Totodată, în unele cazuri participanţii procedurii de executare au creat obstacole în vederea executării documentului executoriu în termeni cât mai restrânși, invocând intenţionat nerecepţionarea corespondenţei la adresele juridice, inclusiv a participanţilor din afara ţării.

„Reieșind din complexitatea cazului dat, din persoana debitorului și interesul creditorului urmăritor de a-și recupera prejudiciul material, persistă riscul profesional, neacoperit, ce poate avea un impact atât asupra activităţii personale, cât şi profesionale a persoanei executorului judecătoresc pentru viitor, fapt care la fel constituie un impediment în vederea executării în termen a documentelor executoriu. Acest risc profesional persistă în 90% din cazurile instrumentate de executorii judecătoreşti, indiferent de persoană şi mărimea prejudiciului recuperat”, susţine Roman Talmaci.

A recuperat circa 450 milioane lei

Abia după înstrăinarea la începutul lunii octombrie 2018, a pachetului de 41,09% de acţiuni ale Moldova-Agroindbank el a aplicat sechestru pe banii achitaţi (circa 450 milioane lei) pentru a recupera prejudiciul material stabilit conform documentului executoriu.

Până în februarie 2019, procedura de executare a fost îndeplinită. Acum cel mai probabil că Roman Talmaci se va ocupa şi de procedura de executare a prejudiciului şi în cazul Moldindconbank, pachetul de acţiuni care a fost vândut la finele lunii martie grupului Doverie din Bulgaria contra sumei de 760 milioane lei.

Recuperarea acestei sume ar semnifica o diminuare semnificativă a datoriei interne create în urma fraudei bancare şi emiterii garanţiilor de circa 14 miliarde lei de către Guvern.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării