main logo
1011

Cine de fapt achiziționează activele Gas Natural Fenosa din Moldova

Achiziţionarea activelor grupului Gas Natural Fenosa din Moldova de către Duet Private Equity Limited (DPEL) din Marea Britanie nu se va efectua direct, anunţă cumpărătorul.

Cine de fapt cumpără activele Gas Natural Fenosa din Moldova

Tranzacţia în valoare de 141 de milioane de euro se va derula "printr-unul dintre SPV-urile sale de investiții", se arată într-un comunicat al Duet Private Equity, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Managementul chee va fi menţinut

Investitorul nu oferă detalii despre acest SPV, dar susţine că se aşteaptă că finalizarea tranzacţiei să aibă loc în curând şi precizează că "utilizând experiența vastă a DPEL (Duet Private Equity Limited n.r.) în Europa emergentă, această tranzacție urmează alte proiecte de succes anterioare în regiune". 

Comentând tranzacția, Henry Gabay, CIO la Duet Private Equity Limited și co-fondator la Duet Group (proprietarul DPEL), a declarat: "Suntem încântați că am lucrat la această tranzacție cu Naturgy și așteptăm cu nerăbdare să extindem colaborarea noastră de afaceri în viitor".

Boris Salas, Partener Operaţional la Duet Private Equity Limited consideră că "Gas Natural Fenosa Moldova este puternic poziționată pentru a valorifica creșterea așteptată a țării și pentru a lucra împreună cu Guvernul Republicii Moldova pentru a colabora la dezvoltarea ulterioară a sectorului de energie electrică".

Totodată el precizează că Duet Private Equity Limited va păstra managementul cheie al Gas Natural Fenosa Moldova.

Ce este un SPV

Cât despre SPVul, menţionat în comunicatul Duet, acesta este abreviatura la Special Purpose Vehicle, care în limbaj economic se numeşte vehicul investiţional.

Acestea de regulă sunt create şi folosite de o societate-mamă pentru izolarea sau securizarea activelor, adeseori extrabilanțiere. Unii numesc, de asemenea, o "entitate aflată în situație de faliment" sau "entități cu dobândă variabilă" deoarece operațiunile sale se limitează la achiziționarea și finanțarea unor active specifice ca metodă de izolare a riscului.

Cel mai celebru caz de folosirea de SPV în sectorul energetic este gigantul Enron din SUA, falimentul căruia în decembrie 2001 a provocat mai multe controverse.

Potrivit normelor UE, SPV este "o persoană juridică (de obicei o societate cu răspundere limitată de un anumit tip sau, uneori, o societate în comandită simplă) creată cu scopul de a îndeplini obiective restrânse, specifice sau temporare, în primul rând izolarea riscului financiar (de obicei falimentul, dar uneori un risc specific de impozitare sau de reglementare)".

Altfel spus noul investitor vrea astfel să îşi securizeze investiţia de eventualele manevre fiscale sau de reglementare de pe piaţa moldovenească. 

Mai adăugăm că Gas Natural Fenosa este principalul operator din sectorul de distribuție și furnizare a energiei electrice din Moldova, unde este prezent din februarie 2000. 

Compania deține acum o cotă de piață de peste 70% în distribuția energiei electrice în țară și acoperă mai mult de 2/3 din populația ţării. inclusiv capitala Moldovei, Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării