main logo
564

Chișinăul negociază un preț mai mic la energie electrică cu Cuciurganul

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat, într-o conferință de presă, că autoritățile de la Chișinău negociază un preț mai mic cu Cuciurganul pentru achiziția curentului electric.

Chișinăul negociază un preț mai mic la energie electrică cu Cuciurganul

Parlicov a evitat să spună care este prețul pe care îl cere Chișinăul, dar a apus că termenul contractului de furnizare a energiei electrice malului drept se discută pentru o perioadă mai lungă – jumătate de an, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

În prezent, Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la Cuciurgan, amplasată în regiunea stângă a Nistrului, la un preț de 73 USD MW. Iar tariful pentru consumatorii Premier Energy este de 3,42 lei KW/h și de 3,84 lei KW/h pentru cei deserviți de FEE-Nord.

În luna noiembrie, Republica Moldova s-a confruntat cu o criză energetică fără precedent ca urmare a sistării livrărilor de energie electrică de către Centrala de la Cuciurgan. Or, Chișinăul a fost nevoit să cumpere energie electrică de pe piața din România la un preț mediu de 231 de euro MW/h. În rezultat, tarifele pentru populație au ajuns la aproape șase lei KW/h.

Ulterior, în decembrie s-a renunțat la curentul din România în favoarea energiei de la Cuciurgan, după ce Chișinăul a cedat cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz regiunii din stânga Nistrului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării