main logo
1013

Chicu, de acord cu Șor: Băncile din frauda bancară nu trebuiau lichidate

Premierul demisionar, Ion Chicu, consideră că a fost o mare eroare că autoritățile moldovenești au acceptat lichidarea celor trei instituții bancare implicate în furtul miliardului.

Chicu, de acord cu Șor: Băncile din frauda bancară nu trebuiau lichidateFoto: știri.md

Este de menționat că afirmațiile lui Chicu repetă aceeași idee pe care Ilan Șor, fostul proprietar al celor trei bănci devalizate, a formulat-o în primăvara acestui an, potrivit TVC.md.

Mai mult, Chicu este de părerea că emiterea garanțiilor de stat de către Guvern și punerea celor aproape 14 mlrd. de lei pe umerii cetățenilor a fost „o crimă împotriva țării”.

„Spun cu toată responsabilitatea că s-a făcut o mare eroare când guvernul de atunci a acceptat presiunea din partea FMI și altor instituții să lichideze acele bănci. Nu trebuia acest lucru de făcut. 

Acele bănci, ale cui erau, trebuiau să întoarcă banii, dar nu să fie lichidate și să lași oamenii să achite. A fost o presiune foarte iresponsabilă la care guvernul de atunci nu a avut capacitatea să se opună”, a declarat Ion Chicu în cadrul unei emisiuni televizate.

Premierul demisionar a spus că guvernele de atunci nu trebuiau să emită acele garanții de stat în baza cărora BNM a alocat cele circa 14 mlrd. de lei. Premierul a numit crimă împotriva țării plasarea sumei de 14 mlrd. de lei pe spatele oamenilor, declarând că este exagerată și dobânda de 5% impusă de BNM.

Amintim că în luna martie 2020, fostul proprietar al celor trei bănci devalizate („Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”), care aveau o cotă de 37% din piața bancară, a declarat că a fost greșită decizia de a lichida cele trei bănci. 

Ilan Șor mai sugera că emiterea garanțiilor de stat a fost o greșeală în situația în care băncile nu aveau această necesitate și nici acționarii instituțiilor bancare nu solicitaseră acest lucru. 

În primăvara acestui an, într-o conferință de presă, Șor a recomandat autorităților de la Chișinău să întoarcă celor trei bănci licențele pentru ca ele să-și poată relua activitatea. 

În acest caz, susținea Șor, acționarii vor căuta soluții pentru restituirea creditelor neperformante. Fostul proprietar al celor trei bănci se arăta încrezut că într-un an ar fi reală întoarcerea banilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării