main logo
1133

Chicu: Cetățenii plătesc mai puțin pentru recuperarea miliardului furat

Pe parcursul săptămânii trecute, în contul bugetului de stat a intrat prima plată din partea Băncii Naţionale, în valoare de 218 milioane lei, ca urmare a modificării legislaţiei, care prevede ca o parte din profitul Băncii Naţionale să fie transferat în bugetul de stat cu scopul compensării pierderilor cauzate de furtul miliardului.

Chicu: Cetățenii plătesc mai puțin pentru recuperarea miliardului furatFoto: ipn.md

Premierul Ion Chicu a declarat, după şedinţa de lucru a conducerii de vârf a ţării, că, datorită acestui transfer, suma plătită de cetăţeni pentru recuperarea miliardului furat va fi mai mică, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Modificările la legislație care prevăd transferarea în buget a unei părți din profitul Băncii Naţionale au fost promovate în luna martie. 

Potrivit modificărilor operate, în cazul în care capitalul statutar constituie mai puțin de 4% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar. 

În cazul în care capitalul statutar constituie de la 4% până la 10% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, iar 50% va fi transferat la venitul bugetului de stat. 

În cazul în care capitalul statutar constituie mai mult de 10% din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării