main logo
306

Chicu: Bugetul anului 2019 arată o creștere a veniturilor cu 5%

Evoluţia executării bugetului de stat în 2019 arată o creştere stabilă a veniturilor la nivelul de 5%.

Chicu: Bugetul anului 2019 arată o creștere a veniturilor cu 5%Foto: a-tv.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a menţionat Ion Chicu, fost ministru al Finanţelor şi în prezent consilier economic al Preşedintelui, marţi la Publika-TV, transmite Știri.md.

El a amintit că a atras atenţia publicului de mai multe ori asupra faptului că în finanţele publice ale statului nu există "găuri", după cum spuneau mulţi vara.

"Executarea reală a bugetului arată că, în general, creşterea acestuia va depăşi 5%. Şi aceasta în pofida faptului că la sfârşitul anului 2018 a fost realizată reforma fiscală, în urma căreia impozitele pentru agenţii economici au fost reduse semnificativ", a spus Chicu.

Potrivit lui, "bani în buget există, deoarece există şi rezerve neutilizate".

"În bugetul fondului social se atestă o creştere de aproximativ 500 mil. lei, în ciuda faptului că deducerile angajatorilor au fost reduse de la 1 octombrie 2018 de la 23% la 18%", a declarat fostul ministru al Finanţelor, care a subliniat că există o creştere de aproximativ 500 mil. lei şi în bugetul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.

Ion Chicu a remarcat că statul Republica Moldova este în stare să-şi plătească toate facturile, inclusiv pentru obligaţiile externe.

El consideră că Moldova nu ar trebui să renunţe la împrumuturile externe, ci să le folosească echilibrat, direcţionându-le doar spre dezvoltarea infrastructurii, ceea ce va contribui la dezvoltarea economică în viitor.

"Dacă dorim să obţinem un randament din împrumuturile externe, atunci acestea trebuie să fie direcţionate neapărat spre dezvoltarea economiei", a spus el.

Întrebat despre suma de 400 de milioane de lei care se presupune că era extrasă lunar din economie din cauza prezenţei unor scheme criminale şi de corupţie, consilierul prezidenţial a spus că, având în vedere modul cum este executat bugetul pentru 2019, aceşti bani nu au ajuns în vistieria statului.

"Reiese că aceste scheme nu existau, deoarece organele de drept continuă să tacă sau aceste sisteme au fost reorientate", a remarcat Chicu.

Referindu-se la priorităţile Guvernului, el a spus că despre acestea se va putea vorbi după ce va vedea proiectul bugetului de stat pentru 2020, precum şi proiectul politicii bugetar-fiscale.

"Sper că în aceste documente, la care Guvernul lucrează acum activ, salariile şi pensiile vor continua să crească, la fel şi sprijin social pentru persoanele cu venituri mici", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării