14 septembrie, 10:59
212
2
Chicu: Avem suficiente rezerve de grâu, porumb și floarea-soarelui
14 septembrie, 10:59
212
2

Securitatea alimentară a țării nu este în pericol, indiferent de recoltele slabe de cereale, afectate de seceta din acest an.

Foto: publika.md

Asigurările vin din partea premierului Ion Chicu. Șeful Executivului susține că, potrivit datelor preliminare, prezentate de reprezentanții Ministerului Agriculturii, consumul intern va fi acoperit din roada strânsă de pe câmpuri de fermieri, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Astfel, în acest an, agricultorii au recoltat 630 de mii de tone de grâu, în condițiile în care necesarul pe piața internă ar fi de 350 de mii de tone.

”În jur de 300 de mii de tone este potențial de export. Nu stă problema în momentul actual de lipsă de grâu pentru alimentarea țării”, a declarat prim-ministrul.

În cazul recoltei de porumb, statisticile preliminare arată că în hambarele fermierilor noștri vor fi minimum 800 de mii de tone, iar pe piața internă este nevoie anual de 700 de mii de tone.

”Și aici necesitățile interne pot fi acoperite cu recolta anului acesta”, a precizat Ion Chicu.

Fermierii moldoveni vor strânge în acest an în jur de 400 de mii de tone de floarea-soarelui. Cifrele finale privind recolta din acest an vor fi făcute publice însă mai târziu.

”În linii mari, roada care a fost foarte mult afectată în acest an de secetă permite ca consumul intern de anume aceste culturi sau produse agricole să fie satisfăcut de producția internă”, a mai dat asigurări premierul.

Chicu a mai precizat că fermierii afectați de secetă și de înghețurile din primăvară pot depune în continuare dosarele pentru subvenții și acoperirea parțială a pierderilor suportate. AIPA recepționează cereri în acest sens până la 18 septembrie.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter