main logo
2290

Chicu: ANRE controlat de guvernare stabilește tariful la gaz, nu Ceban

Tarifele la gaze nu au de unde să scadă, pentru că guvernanții au cumpărat cel mai scump gaz pentru două ierni înainte. Declarațiile au fost făcute de fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Post-factum” de la Primul în Moldova.

Chicu: ANRE controlat de guvernare stabilește tariful la gaz, nu Ceban

„Am auzit de la domnul Ceban și am mai auzit și de la reprezentanții guvernării că noi încă avem gaz scump cumpărat toamna trecută și el tot se injectează și iată probabil că domnul Ceban, având aceste calcule, vine cu informația respectivă. Credeți-mă, dacă ar fi fost posibil de diminuat tariful la gaz, nimeni nu l-ar fi întrebat pe Ceban, căci nu el stabilește tariful, ci ANRE, care este controlată de guvernare”, susține Ion Chicu, transmite Știri.md

Potrivit fostului premier, autoritățile au cumpărat gaz pentru două ierni înainte la un preț foarte ridicat. De asemenea, acesta spune că prețul cu care a fost cumpărat gazul de Energocom nu este același pe care îl primește Moldovagaz de la Energocom. 

„Acolo sunt costuri foarte mari. Uitați-vă numai câte consilii de administrare cu sute de mii de lei salariu lunar avem acum. Tot aparatul de funcționare al PAS-ului primește sute de mii de lei lunar. De unde acești bani? Din tarif. Și cum să scadă dar tariful?”, a mai declarat Ion Chicu.

Chiar dacă prețul a scăzut de la 29 la 18 lei, potrivit lui Chicu, el oricum rămâne cel mai mare din regiune. 

„Mulți întreabă de ce a scăzut în luna august datoria de stat cu vreo patru miliarde. Energocom a strâns bani, a întors datoria și a luat un alt credit acum pentru a cumpăra iar gaz și credeți-mă că iar vor cumpăra cel mai scump gaz”, spune fostul premier. 

Totodată, potrivit lui, faptul că politicienii vorbesc despre calcule nu este corect. „La noi toți sunt specialiști în tot și asta induce lumea în eroare.

Amintim că, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că nu există premise pentru micșorarea tarifului la gaze de până la 13-14 lei pentru un metru cub de gaze. De asemenea, acesta a menționat că Moldovagaz trebuie să achiziționeze gaze naturale la un preț de minimum 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării