main logo
713

Cheltuielile de personal din bugetul public pentru 2019 vor fi mai mari

Estimările Ministerului Finanțelor arată că volumul cheltuielilor de personal din Bugetul Public Național pentru anul 2019 va fi cu circa 5% mai mare decât a aprobat fosta guvernare.

Cheltuielile de personal din bugetul public pentru 2019 vor fi mai mariFoto: Știri.md

Astfel pentru anul 2019, volumul cheltuielilor de personal în Bugetul Public Național (BPN) a fost aprobat în valoare de 15,05 miliarde de lei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cheltuielile de personal în educaţie vor fi cu 1,15 miliarde lei mai mari

Ministerul Finanțelor estimează că în acest an cheltuielile reale de personal vor fi cu circa 700 de milioane de lei mai mari. 

Potrivit unor estimări publicate de Minister, dacă la Bugetul de Stat cheltuielile de personal se vor diminua cu circa 850 de milioane lei (de la 7,23 miliarde lei la 6,38 miliarde lei), apoi cele de la bugetele locale vor creşte cu aproape 1,5 miliarde lei (de la 7,65 miliarde la 9,14 miliarde lei).

Cifrele publicate de Ministerul Finanţelor arată că grosul acestei majorări se datorează cheltuielilor de personal în domeniul educaţiei, care sunt estimate că vor fi cu 1,15 miliarde de lei mai mari decât a aprobat fosta guvernare.

Cu aproape 170 de milioane lei ar urma să crească cheltuielile de personal în domeniul culturii. În același timp la categoria Servicii generale de stat, cheltuielile se vor diminua cu circa 600 de milioane lei, iar în apărare - cu aproape 80 de milioane lei.

De unde se vor lua banii

La finele săptămânii trecute ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița a dat asigurări deși sunt anumite dificultăți, salariile și pensiile vor fi achitate integral și la timp.

”Chiar din primele săptămâni Guvernul a luat decizii ferme și consecvente pentru a combate corupția, a consolida instituțiile statului pentru ca acestea să lucreze în folosul cetățenilor. 

Aceste măsuri adoptate ne-au permis să deblocăm relațiile cu Uniunea Europeană și alți parteneri străini. Astfel, suntem absolut siguri că vom primi suportul lor. Deci vom plăti salariile și pensiile la timp”, a punctat Natalia Gavrilița. 

În acest sens Natalia Gavrilița a menționat asistența macro-financiară a UE și granturi la capitolul venituri care deja sunt estimate la 1,37 miliarde lei, cât și rezultatele evaluării misiunii FMI care va permite accesarea a 46,5 milioane dolari. 

Referindu-se la procesul de rectificare a bugetului de stat pentru 2019, Natalia Gavrilița a spus că proiectul de lege în acest sens va ajunge cât mai curând în Parlament pentru a fi adoptat. 

Acesta prevede transferarea a peste un miliard de lei pentru acoperirea cheltuielilor de personal ale administrației publice locale, precum și reducerea cheltuielilor pentru investiții capitale care nu au fost executate.

De asemenea, vor fi adoptate anumite măsuri fiscale precum interzicerea magazinelor duty-free terestre și de la intrarea în țară, taxarea produselor petroliere, eliminarea scutirilor fiscale pentru jocuri de noroc, ceea ce ar pueat duce la o creştere a veniturilor bugetare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării