main logo
273

Cererea pentru creditele noi a crescut în primul trimestru

Volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului trimestru al anului curent s-a majorat cu 32,4 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent. Este cel mai mare spor din ultimii 3 ani.

Cererea pentru creditele noi a crescut în primul trimestruCererea pentru creditele noi a crescut în primul trimestru

Ritmul de creștere a creditelor noi este de șase ori mai mare comparativ cu cel din trimestrul întâi 2018, când s-a înregistrat o scădere a cererii cu  5,4 la sută, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Datele BNM relevă că soldul portofoliului de credite brut a constituit 44,0 la sută din totalul activelor sau 36,5 miliarde lei, majorându-se pe parcursul lunilor ianuarie-martie ale acestui an cu 2,9 la sută.

Cele mai mari creșteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate pentru procurarea/construcţia imobilului și creditele de consum, ca urmare a implementării programului guvernamental „Prima casă”, majorării salariilor și micșorării ratei dobânzii. Totodată, Banca Națională continuă să încurajeze băncile să își concentreze mai mult eforturile pe finanțarea economiei reale.

Ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite s-a redus nesemnificativ, în primul trimestru, „însă aceasta rămâne a fi înaltă”, respectiv 11,5 la sută din total credite, se mai arată într-o analiză a BNM privind situația financiară a sectorului bancar în trimestrul I al anului 2019.

Această pondere s-a diminuat practic la toate băncile, indicatorul menționat variind de la 5,3 la sută până la 28,7 la sută, în funcție de instituție financiară. Băncile își mențin tendința de diminuare a ponderii creditelor neperformante în totalul creditelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării