main logo
577

Cele mai performante soiuri de mere au fost prezentate la conferința Businessul Fructelor în Republica Moldova

12 soiuri de mere, cele mai moderne și performante, care pot fi cultivate de producătorii de fructe din Moldova au fost prezentate în cadrul Conferinței Naționale: Businessul Fructelor în Republica Moldova.

Businessul Fructelor: Cele mai performante soiuri de mereBusinessul Fructelor în Moldova: Soiurile de mere, prezentate

Conferința a fost organizată recent de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Producătorii agricoli au testat cele 12 soiuri de mere, apreciind calitatea, fermitatea și gustul fructelor.

”Din soiurile degustate mi-a plăcut soiul Fuji și Jeromine atât ca aspect, cât și gust. Noi producem Florina și Golden, însă pentru viitor planificăm să plantăm și soiuri noi, mai performante solicitate de cumpărători”, afirmă Dmitri Mihov, producător de fructe din raionul Cahul, membru al Moldova Fruct.

Eugeniu Gudumac, specialist tehnologii în producere în cadrul Proiectului USAID/APM, a menționat că  deși actualmente în Republica Moldova sunt cultivate circa 70 de soiuri de mere, fermierii trebuie să aleagă minuțios soiul fructelor pe care intenționează să-l cultive. 

”Soiul ales trebuie să corespundă cerințelor pieței, să fie ușor de cultivat, să intre rapid pe rod și să asigure o recoltă înaltă. Nu trebuie de ignorată nici calitatea fructelor, să fie  ușor de recoltat, să aibă o perioadă lungă de păstrare, precum și să fie  rezistente la  boli pe perioada depozitării”, spune Eugen Gudumac.

În acest an, la ediția a treia a conferinței destinată businessului cu fructe, au participat mai mult de 160 de pomicultori din toate regiunile țării, experți internaționali în domeniul producerii fructelor din Olanda, Ungaria, Damenarca, România și specialiștii locali care au făcut schimb de experiență și bune practici cu producătorii de fructe.

Producerea fructelor reprezintă o afacere pentru un număr mare de producători agricoli din Republica Moldova, este un business care aduce profit, dar contribuie și la dezvoltarea comunităților prin asigurarea locurilor de muncă.

În prezent în Republica Moldova sunt plantate  56.000 hectare de livezi de meri, de pe care s-au recoltat circa 430 mii tone de fructe. Totodată, sunt plantate  22,5 mii ha de livezi de prun, 7,8 mii ha de piersic, 8,25 mii ha de cireș/vișin, 3,97 mii ha de cais.  

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării