main logo
482

Cele mai mari investiţii în Moldova provin din paradisuri fiscale

Olanda, care este principalul investitor în economia Republicii Moldova, ocupă locul 4 în topul celor mai populare paradisuri fiscale din lume pentru corporații, arată date publicate de organizația neguvernamentală Tax Justice Network, care luptă cu evaziunea fiscală în lume.

Cele mai mari investiţii în Moldova provin din paradisuri fiscaleFoto: theconversation.com

Potrivit publicaţiei, 40% din investițiile directe transfrontaliere raportate de FMI sau circa 18 mii de miliarde de dolari, sunt înregistrate în doar 10 țări care oferă rate de impozitare corporative de 3% sau mai puțin, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Marea Britanie şi sateliţii săi

Indicele privind taxele fiscale corporative, publicat de Tax Justice Network, a identificat Marea Britanie și o mână de țări OCDE drept jurisdicțiile cele mai responsabile pentru încălcarea sistemului global de impozitare al corporaţiilor.

Potrivit Tax Justice Network, Marea Britanie poartă cea mai mare parte din responsabilitate datorită unei reţele de jurisdicții-satelit.

"Aceste țări au subminat agresiv capacitatea guvernelor din întreaga lume de a impune să plătească taxe societăților multinaționale. Se estimează că 500 de miliarde de dolari din impozitul pe profit sunt evitate în fiecare an la nivel global de către corporațiile multinaționale - suficient pentru a plăti bugetul ONU subfinanțat pentru ajutor umanitar de 20 ori peste fiecare an", constată experţii de la Tax Justice Network.

Top 10 cele mai corozive paradisuri fiscale corporatiste din lume

Astfel Corporate Tax Haven Index clasifică țările prin complicitatea lor la evitarea plăţii de către corporaţii a impozitului pe profit. Scorul fiecărei țări este apoi combinat cu amploarea activității corporative din țară pentru a determina ponderea activității corporative globale expuse riscului de evaziune fiscală.

Cu cât este mai mare ponderea activității corporative globale periclitată de sistemul fiscal al țării, cu atât este mai mare pe index.

Indicele Corporate Tax Haven Index este completat de Financial Secrecy Index (Secretul Financiar) în cadrul căruia Tax Justice Network clasifică țările prin contribuția lor la secretul financiar global, cu accent pe indivizi, spre deosebire de corporațiile multinaționale.

Top 10 țări care au făcut cel mai mult pentru a prolifera evaziunea fiscală corporativă:

1. Insulele Virgine Britanice (teritoriu britanic)
2. Bermuda (teritoriul britanic)
3. Insulele Cayman (teritoriul britanic)
4. Olanda
5. Elveția
6. Luxemburg
7. Jersey (dependență britanică)
8. Singapore
9. Bahamas
10. Hong Kong

Aceste 10 jurisdicții sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din riscurile globale de evitare a impozitului pe profit, măsurate prin Indexul Corporate Haven Tax. 

Peste două cincimi din investițiile străine directe globale raportate de FMI Internațional sunt înregistrate în aceste zece țări, unde cele mai scăzute rate ale impozitului pe profit - în medie de 0,54%.

Primele trei jurisdicții clasificate fac parte din rețeaua britanică de jurisdicții prin satelit, la care Marea Britanie a externalizat o parte din portofoliul său de impozit pe profit.

În Moldova practic din toate aceste paradisuri fiscale vin investiţii, care de regulă au tot o provenienţă locală.

De exemplu Olanda este cel mai mare investitor în Moldova, dar beneficiarii finali sunt din alte părţi, cum este cazul cu Victoriabank, sau portul internaţional Giurgiuleşti. La fel şi Elveţia, sau Cipru, locuri preferate din afaceriştii din Moldova.

Noile paradisuri: Emiratele Arabe, Marea Britanie și Franța

Studiul mai relevă că deşi aparent are loc o luptă contra paradisurilor fiscale, acestea din urmă se ciocnesc acum de concurenţa unor state precum Emiratele Arabe Unite, Marii Britanii și Franței, care conduc clasamentul statelor ce au negociat cu ţările slab dezvoltate acorduri ce permit corporaţiilor să achite taxe mici din profit, la sursă.

Curios este că alături de fostele imperii coloniale apar şi state precum Cipru, Irlanda și Suedia.

Ipocrizia statelor bogate

"Ipocrizia dezvăluită de Indicele Corporate Haven Tax Haven este îngrozitoare. O mână de cele mai bogate țări au condus un război al taxelor mondiale atât de corosiv, încât au distrus sistemul de impozitare corporativă. Marea Britanie, Olanda, Elveția și Luxemburg - axa evitării - își umplu buzunarele în detrimentul unui flux de finanțare crucial pentru progresul uman durabil.

Capacitatea guvernelor din întreaga lume de a impune corporațiilor multinaționale pentru a plăti salariile cadrelor didactice, a construi spitale și a asigura condiții echitabile pentru întreprinderile locale a fost subminată în mod deliberat și nemilos", susţine Alex Cobham, directorul executiv al Tax Justice Network.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării