main logo
6405

Cel mai mare jucător de pe piața petrolieră, obligat să dea explicaţii

Schimbarea de la începutul anului a asociatului Lukoil-Moldova SRL a atras în sfârșit și atenția autorităților, care au solicitat în luna mai 2024 mai multe informații de la companie despre această tranzacție.

Cel mai mare jucător de pe piața petrolieră, obligat să dea explicaţiiImagine simbol

Informaţiile prezentate de cel mai mare jucător de pe piaţa petrolieră a Moldovei au fost examinate în cadrul ședinței Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din 18 iunie, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Alexander Kuzmich Matytsyn, noul beneficiar al Lukoil-Moldova?

„Secretariatul Consiliului a prezentat rezumatul demersurilor prezentate în adresa Consiliului de către Lukoil-Moldova SRL, în care s-a invocat faptul că a avut loc o tranzacție intra-grup. Noul acționar Lukoil International GMBH (Austria) a fost acționar Litasco SA (Elveția), iar beneficiar efectiv declarat – Alexander Kuzmich Matytsyn”, scrie în procesul-verbal al şedinţei, publicat de Guvern pe data de 24 iunie.

Tot acolo se menţionează că Lukoil-Moldova consideră că pentru această tranzacție nu este aplicabilă Legea nr. 174/2021 privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului. În acelaşi timp, se precizează că cei de la Lukoil susţin că „în cazul în care Consiliul decide că se va aplica Legea nr. 174/2021 asupra acestei tranzacţii se solicită un termen de 30 de zile pentru a fi oferită informaţia”.

În consecinţă, Consiliul a decis informarea repetată a Lukoil-Moldova, „cu acordarea termenului suplimentar de 30 de zile pentru a oferi informaţii cu privire la realizarea investiţiilor cu încălcarea prevederilor art. 7 din Legea nr. 174/2021 şi necesitatea prezentării documentelor şi informaţiilor prevăzute în art. 7, alin. (2) din Legea nr. 174/2021 în vederea obţinerii aprobării prealabile”.

Sursa citată menționează că Alexander Matytsyn, deja de 27 de ani, face parte din conducerea grupului petrolier rus Lukoil, perioadă în care a ocupat mai multe funcţii, inclusiv cea de director financiar, iar din 2017 este prim-vicepreşedinte al Lukoil. Oficial deţine un pachet de 0,3% din acţiunile Lukoil.

O schimbare de jurisdicţie

Anterior, presa a scris că, de la începutul acestui an, Lukoil-Moldova are un nou asociat - Lukoil International GmbH din Austria, care este parte a gigantului petrolier rus Lukoil şi este deţinută prin altă companie austriacă - Lukoil International Holding GmbH, tot cu sediul la Viena. La finele anului 2020, unic asociat al Lukoil-Moldova SRL a devenit Litasco SA din Elveția, o subsidiară a grupului Lukoil.

Anterior, din 2002 şi până în 2020, unicul asociat a fost o altă companie din același grup - Lukoil Europe Holdings BV din Olanda. Altfel spus, modificările par mai degrabă o schimbare de jurisdicţie decât de proprietar şi beneficiar real.

Aceasta, chiar dacă, după invazia rusească din Ucraina, s-a vehiculat intens că Lukoil ar încerca să vândă activele din R. Moldova şi România. Potrivit unor surse de pe piaţă negocierile de vânzare ar fi fost mai degrabă o stratagemă a proprietarilor, pentru a preveni anumite măsuri restrictive la adresa Lukoil.

Sursa citată menționează că Lukoil International GmbH are reşedinţă într-un imobil pe Schwarzenbergplatz din Viena. Potrivit publicaţiei austriace Profil, în spatele proprietății se află - printr-o structură offshore - fostul șef al companiei, Vagit Alekperov, unul dintre cei mai bogați afacerişti din Rusia.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării