main logo
1287

Ceban: Nu vom putea efectua plata în august în avans către Gazprom

Preşedintele Consiliului de administraţie al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a recunoscut că compania nu-i va putea plăti în avans Gazprom-ului pentru consumul de gaze din luna august.

Ceban: Nu vom putea efectua plata în august în avans către GazpromColaj: tv8.md

Potrivit Infotag, acesta a amintit că, conform contractului, avansul trebuie achitat înainte de data de 20 a fiecărei luni, iar Moldovagaz n-are suficienţi bani pentru aceasta acum, transmite Știri.md.

Într-un interviu pentru Newsmaker, el a spus că fondurile companiei vor fi suficiente doar pentru a achita consumul din iulie.

"Dintr-o dată pot spune că nu vom putea plăti. Vom acoperi iulie, dar nu vom putea plăti avansul pentru august - asta este sigur. Am contactat furnizorul cu o solicitare de amânare a plăţilor, dar n-am primit răspuns", a spus Ceban.

Acesta şi-a exprimat speranţa că, din 1 octombrie, în conformitate cu contractul, se va aplica o altă formulă de preţ, datorită căreia preţul de achiziţie se va reduce semnificativ.

"Cu metodologia existentă de calcul a tarifelor, nu văd cum putem cere să le creştem. Chiar dacă vom cere o majorare a tarifului, ANRE va aproba totuşi tariful la preţul mediu anual. Singurul lucru care ne poate ajuta acum este să amânăm şi să transferăm plata acestei sume în trimestrul IV.

Volumele consumului de gaze în luna august nu sunt atât de mari. Cred că toţi acţionarii ar trebui să ţină cont de acest lucru. Mai mult, există o înţelegere şi o disponibilitate din partea guvernului de a amâna plăţile TVA la buget pentru noi", a subliniat Ceban.

Conform contractului cu Gazprom, Moldovagaz este obligată până în data de 20 a fiecărei luni să plătească gazul pentru luna anterioară, dar şi să achite un avans pentru luna în curs.

Pe durata contractului, de la 1 octombrie 2021 şi până acum, Gazprom a ameninţat de două ori că va suspenda livrările de gaze în caz de întârziere a plăţilor.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării