main logo
3169

Ceban, despre propunera lui Sandu privind gazele: Va costa 500 milioane

Construirea unor depozite pentru gazele naturale în Republica Moldova ar putea costa statul circa 500 de milioane de euro, o sumă ce nu va fi recuperată în timp, iar realizarea proiectului ar necesita minim 3 ani. Declarațiile au fost făcute de șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban.

Ceban, despre propunera lui Sandu privind gazele: Va costa 500 milioaneColaj: știri.md

Directorul MoldovaGaz a comentat soluția vociferată de președinta Maia Sandu, cu privire la construirea unor depozite pentru gazele naturale în Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

„Ideea va costa țării 500 de milioane de euro și va necesita mai mult de 3 ani pentru realizare. În 2009 a fost făcut un studiu de fezabilitate, care ne-a arătat costul și calculele. Dar nu văd necesitatea, atât timp cât ne putem folosi de acest serviciu în Ucraina și România. În Ucraina este ieftin, în România mai scump, în Moldova va fi și mai scump. Nu văd cum acest proiect ar putea fi răscumpărat”, a precizat Vadim Ceban.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care șefa statului, Maia Sandu, a opinat, în cadrul emisiunii „În profunzime”, că „Guvernul trebuie să investească în construcția de depozite pentru depozitarea gazelor naturale, pentru că țările care au aceste depozite pot să cumpere de pe piață, atunci când prețul este mai mic, și cumva să compenseze atunci când prețul pe piață este mai mare”.

Totodată, Maia Sandu a precizat că în cazul închirierii spațiului în depozitele pentru gaze naturale din Ucraina sa România, „problema este prețul acestei chirii, pentru că odată ce este mare, iar el este mare, trece pe tarif și nu se rezolvă problema”.

De asemenea, șefa statului a menționat că Ministerul Infrastructurii și Dezoltării Regionale va veni cu calcule, precizând că proiectele energetice sunt „mari, scumpe, dar foarte importante”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării