main logo
1054

Cea mai mare tranzacţie pe piaţa petrolieră din ultimii zece ani

Plenul Consiliului Concurenței a autorizat și a declarat compatibilă cu mediul concurențial preluarea controlului asupra companiei Tirex Petrol de către firma Estcon Construct SRL, deţinută oficial de Tatiana Ignat.

Cea mai mare tranzacţie pe piaţa petrolieră din ultimii 10 ani

Preţul tranzacţiei nu este dezvăluit, dar noul proprietar anunţă planuri ambiţioase, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit Consiliului Concurenței operaţiunea notificată întrunește condiția pragurilor valorice prevăzute de art. 22 alin. (1) din Legea concurenței.

Concentrare pe o piaţă de 16 miliarde de lei

Din decizia autorităţii rezultă că părţile au negociat deja preţul de vânzare (nedezvăluit, dar care trece de câteva sute de milioane lei) şi au semnat în acest sens şi un precontract.

Finalizarea operațiunii este condiționată însă de încheierea procesului de negocieri conform precontractului încheiat între părți, ..., cât și de îndeplinirea condițiilor de „due - dilligence” a tranzacției, urmate de semnarea cu acordul părților a contractului de vânzare-cumpărare".

Preluarea controlului asupra Tirex Petrol se face prin achiziționarea de către Estcon Construct SRL a pachetului de 95,95% de acţiuni deţinut de firma Mabanaft-Moldova GmbH, cât şi de achiziționarea activelor întreprinderii, inclusiv a reţelei de benzinării.

La începutul anului trecut Tirex Petrol deţinea o reţea de 76 de beniznării, a patra ca mărime de pe piaţă.

Totodată în decizia Consiliului Concurenţei se menţionează că "integrarea pe verticală ce urmează să se realizeze nu afectează piața (petrolieră)", deoarece conform estimărilor cota celor două companii împreună nu depășește 25%.

Planurile noilor proprietari

Din datele publicate rezultă că în 2017 piaţa comercializării cu amănuntul a benzinei şi motorinei a fost de circa 9,4 miliarde de lei, iar piaţa angro a constituit circa şase miliarde de lei.

Documentul mai relevă că noul proprietar intenționează să lărgească rețeaua de stații de alimentare ale Tirex Petrol, "transformându-le și modernizându-le, cu oferte unice în termeni de tehnologii regenerabile și „plug-in” – în premieră pentru piața națională".

"În același timp, concentrarea va permite combinarea părților tari ale companiilor implicate în tranzacție, ducând la creșterea calității și competitivității pe piața petrolieră din Republica Moldova, la sporirea sinergiei și compensării avantajelor comparative deținute în parte", se mai arată în document.

Cifre de afaceri şi concurenţi

Compania Tirex-Petrol SA, este unul dintre cei mai mari operatori de pe piața produselor petroliere din Republica Moldova.

În 2017 compania a avut o cifră de afaceri de 978 milioane lei, fiind depăşită la acest capitol de Rompetrol Moldova (circa trei miliarde de lei), Lukoil Moldova (2,5 miliarde lei), Petrom Moldova (2,15 miliarde lei) şi Avante (1,02 miliarde lei).

Tirex Petrol era urmată la mică distanţă de Datario SRL cu o cifră de afaceri de 938 milioane lei, Bemol Retail - cu 816 milioane lei şi Vero-Nadina - cu aproape 710 milioane lei.

În acelaşi timp noul proprietar al Tirex Petrol are o cifră de afaceri de câteva zeci de ori mai mică.

Proprietari din Occident cu conexiuni în Moldova

Acționarul majoritar al Tirex Petrol, compania elvețiană Mabanaft-Moldova GmbH (deține o cotă de peste 95%) are în calitate de fondatori pe Mabanaft GmbH & Co. KG - divizia de trading a grupului Marquard & Bahls AG din Germania; BMP Trading GmbH din Germania; Natalia Cecetova, fiica milionarului moldovean Nicolae Ciornîi dar și milionarul Semion Bloch, fost partener de afaceri cu miliardarul rus Roman Abramovici.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării