main logo
998

Cea mai mare recoltă de porumb din Moldova, strânsă în 2018

În anul 2018 producţia globală agricolă de porumb pentru boabe a constituit circa 2,06 milioane tone, cu 15% mai mare decât producția din 2017, arată date publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Cea mai mare recoltă de porumb din Moldova, strânsă în 2018

Datele statistice disponibile arată că aceasta este cea mai mare producţie de porumb din istoria Republicii Moldova, dar şi din cea a fostei RSSM, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Suprafeţele semănate cu porumb în creştere

Succesul poate fi pus, atât pe seama unor recolte mai mari la hectar, dar şi pe suprafeţele tot mai extinse semănate cu această cultură şi care anul trecut au fost de peste 470.000 de hectare.

În 2018, pe seama porumbului a revenit circa 60% din producţia globală de cereale şi leguminoase. 

Datele BNS arată că circa 35% din producţia de porumb este asigurată de gospodăriile populaţiei, adică pe loturi mici de 10-20 de ari.

Potrivit BNS în 2018, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei), conform estimărilor preliminare, a marcat o creştere cu 2,5% faţă de anul 2017.

Majorarea producţiei globale agricole a fost determinată de creșterea producţiei vegetale – cu 3,8%, producţia animalieră fiind în scădere cu 1,1%.

Cea mai mare creştere s-a atestat la producţia de fructe, nuci şi pomuşoare - cu 28,4%, urmată de soia - cu 23,9% şi rapiţă - cu 19,8%.

În schimb producţia de tutun s-a diminuat cu circa 30% şi a coborât la doar 700 de tone, în timp ce în epoca sovietică aceasta ajungea la 133.000 de tone. Şi producţia de sfeclă de zahăr a înregistrat o scădere a producţiei cu circa 20%.

Circa 95% din producţia de lapte este asigurată de gospodăriile populaţiei

Cât despre sectoruil zoothenic cota acestuia în producţia agricolă a coborât la 26%, înregistrându-se majorarea producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor (în masă vie) cu 3,7%, care a fost influenţată de sporirea producţiei în întreprinderile agricole cu 14,2%. 

Pe de altă parte producţia de lapte a scăzut cu 15% drept urmare a micşorării acesteia atât în întreprinderile agricole (cu 7,2%), cât şi în gospodăriile populației (cu 15,4%).

De notat că circa 95% din producţia de lapte este asigurată de gospodăriile populaţiei.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile s-a diminuat cu 1,3% în rezultatul micşorării producţiei de ouă în gospodăriile populației cu 5,2%. Totodată, în întreprinderile agricole producţia de ouă a crescut cu 3,5%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării