main logo
8515

Cea mai des falsificată bancnotă. Cine sunt infractorii şi unde le folosesc

Bancnota de 100 de lei a fost, anul trecut, cea mai atractivă pentru falsificatori. În 2017, Inspectoratul Naţional de Investigaţie a examinat aproape 4.590 de hârtii de valoare contrafăcute.

Cea mai falsificată bancnotă. Cine sunt infractorii şi unde le folosesc

În 90 la sută din cazuri era vorba de bancnota de 100 de lei. Pe locul doi se află bancnota de 20, cu peste 200 de falsuri. Locul trei este ocupat de cea de 200, cu 113 hârtii ilegale puse în circulaţie. Urmează în top bancnotele de 50, 1.000, 500 şi 10 lei.

În cele mai multe cazuri, infractorii sunt foşti absolvenţi ai facultăţilor de chimie. De obicei, banii confrafăcuţi erau folosiţi noaptea în alimentare sau în benzinării, iar ziua - în pieţe.

„Sunt introduse prin intermediul staţiilor PECO pe timpul nopţii, când operatorii sunt mai puţini vigilenţi în ceea ce ţine de depistarea şi analizarea bancnotelor", a menţionat Alexei Bacos, şeful Direcţiei investigarea fraudelor informatice al INI.

Cea mai falsificată valută internaţională a fost euro. Pe angajaţilor IGP au ajuns 23.550 de bancnote contrafăcute, majoritatea au ajuns clandestin în ţara noastră. De regulă, poliţia este sesizată de băncile, unde ajung aceşti bani ilegali. Falsurile sunt analizaţi minuţios de specialiştii Centrului Tehnico-Criminalistic şi Expertize Judiciare.

„Anume cele de o sută de lei, care sunt produse din bancnote de 10 lei. Nu este o noutate privind tratarea chimică a bancnotei de 10 lei, curăţă imaginea, spală imaginea bancnotei de 10 lei şi se tipăreşte de acum cu tehnica computerizată bancnota de o sută", a specificat Ina Erjanova, şefa Secţiei examinări documente a CTCEJ a IGP.

Experţii susţin că bancnotele falsificate sunt practic imposibil de identificat cu ochiul liber, ci doar cu o lupă sau cu dispozitiv special, scrie publika.md.

Unele persoane spun că verifică foarte rar banii sau chiar nu o fac deloc:

„Nici nu-i număr".

„Nu-i verific. Am calitatea de a avea încredere. Acum sunt valutele noi şi ştiu că ele sunt mai sigure".

„Când am sumă mare, atunci pot să verific, dar când este sumă mică - nu".

Totuşi, cei care lucrează în fiecare zi cu banii, de exemplu taxatoarele din troleibuz spun că-i studiază minuţios:

„Mă uit la Ştefan, la linie. Pipăim ca să nu fie moale, ca să fie calitate".

Potrivit poliţiei, anul trecut au fost depistate cu 1.690 de bancnote false mai puţine decât în 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării