main logo
542

Ce sumă vrea să obțină Guvernul din vânzarea activelor băncilor în lichidare

Conform estimărilor Guvernului, bugetul de stat în anul 2021 se va solda cu un deficit de circa 14 miliarde lei, aproape de două ori mai mare față de volumul planificat inițial pentru anul 2020, dar cu circa două miliarde mai puțin comparativ cu bugetul rectificat pentru acest an.

Ce sumă vrea să obțină Guvernul din vânzarea activelor băncilorFoto: ziarulnational.md

Principala sursa de finanțare a enormului deficit bugetar sunt împrumuturile externe, care sunt planificate la un nivel de 10,36 miliarde lei sau circa 570 milioane de dolari, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

FMI-ul va fi principalul creditor

Creditorul principal al Guvernului va fi Fondul Monetar Internațional (FMI), cu circa 184 milioane de dolari (aproximativ 3,35 miliarde lei).

FMI va fi urmat de Banca Mondială, prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare (AID) și Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care va acorda împrumuturi în valoare de 151,6 milioane dolari (circa 2,76 miliarde lei).

Banca Europeană de Investiții va contribui cu circa 67 milioane dolari (1,21 miliarde lei), iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – cu 54,1 milioane dolari (aproximativ 985 milioane lei).

1,2 miliarde lei de la băncile în lichidare

Guvernul a identificat și câteva surse interne pentru finanțarea deficitului bugetar.

Principala va fi, ca și în acest an, emisiunea netă a valorilor mobiliare de stat (VMS) pe piața primară, care ar urma să ajungă în 2021 la suma de 6,75 miliarde lei.

A doua sursă internă vor fi banii încasați din vânzarea activelor băncilor aflate în procedura de lichidare (Banca de Economii, Unibank, Banca Socială și Investprivatbank). Suma planificată de Executiv este de 1,2 miliarde lei, de 5 ori mai mult decât s-a planificat pentru anul 2020.

Guvernul nu oferă o explicație a acestei prognoze optimiste. Așa că în condițiile în care de la băncile aflate în procedură de lichidare în prezent se încasează doar câte 15-20 milioane lei pe lună, o astfel de sumă pare incredibilă.

O altă sursă ar urma să fie mijloacele din vânzarea pachetelor de acțiuni, adică privatizare – 700 milioane de lei, o sumă identică cu cea planificată în 2020.

În consecinţă, soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2021 se estimează la 84,9 miliarde lei, iar ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2021 nu va depăși 38,3%, cu 4,6 puncte procentuale mai mult față de valoarea precizată pentru finele anului 2020.

Guvernul estimează că datoria de stat internă va creşte cu peste 7 miliarde lei şi nu va depăşi 36,35 miliarde lei (pe 31 octombrie 2020 era de 28,58 miliarde lei).

Datoria de stat externă este estimată să ajungă la 48,5 miliarde de lei (echivalentul a 2,67 miliarde dolari), în creştere cu aproape o treime comparativ cu nivelul de 34,73 miliarde de la 31 octombrie 2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării