main logo
6093

Ce spune Anca Dragu despre creditele acordate agricultorilor

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și reprezentanții Asociației Băncilor, alături de colegi din departamentele de specialitate, pentru a discuta despre noua schemă de creditare a fermierilor în Republica Moldova.

Ce spune Anca Dragu despre creditele acordate agricultorilorImagine simbol

În cadrul discuției, părțile implicate au analizat opiniile fiecărei entități în legătură cu funcționarea și eficacitatea noii scheme de creditare. BNM a fost prezentă în discuție pentru a facilita dialogul între bănci și beneficiarii de credite, precum și pentru a asigura coordonarea cu guvernul în implementarea programelor guvernamentale de sprijin pentru agricultori, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

„Nu sunt opreliști în acest proces iar garanțiile pe care le acordă Executivul prin programele guvernamentale ar trebui să-i sprijine pe agricultori, iar procesul de creditare să fie mai flexibil. În zilele următoare vom continua discuțiile în ce măsură schema este funcțională”, a punctat guvernatoarea.

Guvernatoarea Anca Dragu a subliniat importanța ca procesul de creditare să fie flexibil și să ofere sprijin adecvat agricultorilor, în special prin garanțiile acordate de Executiv prin programele guvernamentale. Ea a exprimat deschiderea și angajamentul pentru continuarea evaluării și ajustării schemei de creditare în zilele următoare, pentru a asigura funcționarea corespunzătoare și eficientă a acesteia.

În data de 14 martie, Asociția Fermierilor declara că va reveni la proteste, pe fondul refuzurilor repetate primite de sute de fermieri din partea băncilor.

„Din 1 martie, organizația noastră a monitorizat procesul de acordare a creditelor de urgență. Cu mare îngrijorare constatăm că sute de fermieri au primit refuzuri de la bănci, anume din cauza bilanțurilor negative și întârzierilor la plata creditelor”, a declarat un reprezentant al Asociației Forța Fermierilor.

Un mecanism de creditare de urgență este pe cale să fie implementat pentru a sprijini producătorii de cereale în acoperirea cheltuielilor necesare pentru lucrările agricole din această primăvară.  Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară, a fost discutat deja depsre un proiect de lege în acest sens. Este vorba de creditele de  500 de mii de lei și 1,6 milioane de lei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării