Ce se va întâmpla cu bunurile întreprinderilor de stat care generează datorii
7 iun, 2019 13:57
257
0
Ce se va întâmpla cu bunurile întreprinderilor de stat care generează datorii
7 iun, 2019 13:57
257
0

Situația economică și financiară, precum și perspectivele de reorganizare a întreprinderilor din domeniul irigării a fost analizată joi, 6 iunie, în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea directorului general al Agenției Proprietății Publice (APP), Vladimir Baldovici.

Foto: moldpres.md

“Am analizat detaliat situația și am constatat că unii administratori nu gestionează eficient patrimoniul statului, nu asigură servicii de calitate și nu generează venituri pentru a acoperi cheltuielile curente ale întreprinderilor”, a declarat Vladimir Baldovici în cadrul ședinței, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

„Nu mai putem tolera ca întreprinderile să mai funcționeze în acest format”, a menționat directorul general al APP. El a adăugat că guvernul va identifica soluții pentru a acoperi unele datorii acumulate la salarii. „Totodată, analizăm posibilitatea de a transmite bunurile întreprinderilor în gestiunea Asociațiilor utilizatorilor de apă. Astfel, considerăm că responsabilitatea va fi mult mai mare - implicarea după capacități și remunerarea după eficiență”, a mai spus directorul Vladimir Baldovici.

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a declarat în cadrul ședinței că poziția guvernului este categorică în ceea ce privește rolul administratorilor și responsabilitatea lor pentru activitatea economică și dezvoltarea întreprinderilor. “Bazinele acvatice sunt prevăzute pentru irigare, dar nu pentru a fi date în locațiune, generând datorii enorme la întreprinderile de stat din domeniu. De acest lucru trebuie să aibă grijă direct conducătorii întreprinderilor”, a spus Iurie Ciocan.

Potrivit rapoartelor financiare din ianuarie 2019, prezentate de întreprinderile de stat din domeniul apelor pentru anul 2018, la unele întreprinderi activele nete sunt mai mici decât capitalul social, ceea ce demonstrează că datoriile depășesc activele întreprinderilor societății, iar acest fapt determină îndatorarea entității cu risc eminent la intentarea procedurilor de insolvabilitate de către creditorii existenți.

Anterior, existau 20 de întreprinderi de stat, în majoritate staţiuni tehnologice pentru irigare, în care atribuțiile de fondator îl exercita Agenţia „Apele Moldovei”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter