main logo
1695

Ce se va întâmpla cu asistenţa financiară a UE pentru Moldova

Asistența financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată dacă reformele profunde de la Chișinău nu vor fi continuate.

Ce se va întâmpla cu asistenţa financiară a UE pentru MoldovaFoto: realitateafinanciară.net

Despre aceasta a menționat candidatul Ungariei pentru funcţia de comisar european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, la audierea sa de joi, 14 noiembrie, în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, care trebuie să-i valideze candidatura, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

”Cunosc foarte bine ultimele evoluții din Republica Moldova, care sunt nefericite. Dar voi coopera cu Moldova și pentru Moldova astfel încât reformele să nu fie întârziate”, a spus Várhelyi, în cursul audierii sale. 

Deși în discursul său introductiv a făcut o referire generală și sumară la Republica Moldova, actualul ambasador al Ungariei la UE a fost întrebat cum va gestiona relația cu Republica Moldova, în condițiile în care situația de la Chișinău va fi prima sa criză de gestionat.

”Trebuie să ne asigurăm că reformele vor fi implementate, chiar dacă este criză politică acolo. Dacă nu, va trebui să suspendăm asistența financiară, așa cum s-a mai întâmplat în trecut.

Este clar că asistența financiară este strict legată de progresul obținut prin reforme”, a afirmat Várhelyi, citat de site-ul Caleaeuropeană.ro.

De notat că noul premier Ion Chicu a susţinut în Parlament că intenționează să menţină relaţii bune cu toţi partenerii externi şi coopereze cu instituțiile internaționale de finanțare. Mai puţin a vorbit el despre reformele ce urmează a fi realizate pentru a beneficia de asistenţa UE.

"Cunoașteți foarte bine că nu este loc de interpretări în cazul relațiilor dintre Uniunea Europeană și țara noastră. De facto, istoria de succes despre care s-a pomenit, de multe ori, în perioada 2010-2014, s-a transformat într-o istorie de coșmar. Noi avem nevoie de suportul UE, în primul rând prin promovarea reformelor, dar și pentru suport financiar. Cu cât mai onești și obiectivi vom fi și noi, dar și reprezentanții acestei uniuni, în raport cu evenimentele care se desfășoară în țara noastră, cu atât efectul și randamentul colaborării va fi mai mare", a precizat Chicu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării