main logo
591

Ce presupune Portalul Guvernamental al Cetățeanului lansat în Moldova

Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a lansat astăzi, 27 octombrie, un nou produs care are menirea de a simplifica accesul cetățenilor la datele din registrele deținute de instituțiile statului și la serviciile electronice - Portalul Guvernamental al Cetățeanului.

Ce presupune Portalul Guvernamental al Cetățeanului lansat în MoldovaFoto: agora.md

Produsul este destinat să ofere cetățenilor un mecanism eficient și modern de obținere a informațiilor oficiale de interes public și a celor documentate despre sine, disponibile în registrele și sistemele informaționale ale furnizorilor de date, transmite Știri.md

La fel, portalul prezintă sursele oficiale de informare pe subiecte de interes public, cum ar fi evoluția situației pandemice în Republica Moldova, alegerile prezidențiale și alte informații de actualitate. 

Totodată, MCabinet conține mai multe blocuri de date care pot fi accesate prin autentificare, pentru ca utilizatorul sa beneficieze de informații despre sine, care se conțin în diverse registre și baze de date deținute de instituțiile statului. Spre exemplu, actele de identitate valabile, contribuțiile și prestațiile sociale, proprietățile deținute, informații despre medicul de familie și instituția medicală la care este înregistrată persoana, plățile fiscale și alte informații ce țin de relația cetățean-stat.

De asemenea, în situații în care cetățeanul are de remediat o problemă, MCabinet oferă recomandări cum poate fi rezolvată aceasta, ce pași urmează să întreprindă utilizatorul și ce servicii electronice sunt disponibile în cazul corespunzător.

O altă prioritate a Portalului Guvernamental al Cetățeanului este transparența în privința modului în care colectează și utilizează datele cu caracter personal. Aceste informații sunt confidențiale și nu se transmit altor părți terțe, decât dacă deținătorul acestor date își dă consimțământul în acest sens sau la solicitarea, conform cadrului normativ, din partea organelor de drept. 

Pentru a accesa portalul guvernamental al cetățeanului este nevoie să accesăm serviciul www.mcabinet.gov.md și să deținem o semnătură electronică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării