Comunicați țării o știre importantă!×
15 iulie
1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
1
223

Ce au cumpărat agricultorii cu 28 milioane de lei din subvenții

În acest an Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a autorizat spre plată dosarele depuse de 440 de gospodării agricole care vor primi subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole în sumă de 64,4 milioane lei.

În total, Agenția a recepționat 887 cereri de sprijin financiar, cu aproape 10% mai mult comparativ cu numărul de dosare recepționate în perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al AIPA, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cele mai multe cereri de subvenționare sunt pentru achiziția de tehnică și utilaj agricol. În acest sens, conform situației de la mijlocul lunii mai, AIPA a autorizat spre plată 272 dosare, în valoare totală de circa 28 milioane lei, pentru achiziția a 790 unități de tehnică și utilaj agricol performant.

Agricultorii solicită, de asemenea, subvenționarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. În top mai sunt și subvențiile pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive.

La polul opus se află subvenţiile pentru instalarea în plantaţiile multianuale a echipamentului antigrindină, stimularea procurării animalelor de prăsilă, prelucrarea primară, ambalare, refrigerare, congelare şi păstrare a cărnii, sau simularea constituirii şi funcţionării grupurilor de producători agricol, pentru care nu s-au făcut nicio plată.

Pe raioane cei mai activi sunt agricultorii din Căuşeni, la care au fost autorizate spre plată 25 de cereri în valoare de circa 7,5 milioane lei şi cei din Ştefan Vodă - cu 16 cereri în valoare de 6,74 milioane lei. În schimb la Ungheni a fost autorizată spre plată doar o cerere în valoare de doar 8.797 lei.

În acest an, Fondul de subvenţionare constituie circa 900 milioane lei, din care peste 220 de milioane lei s-au dus deja pentru plata sumelor restante din 2018.

Totodată, 5% din valoarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, ceea ce constituie circa 45 milioane lei, sunt direcționate pentru acordarea subvențiilor în avans pentru tineri și femeilor fermier ce se lansează pentru prima dată în proiecte start-up. 

În acest an, deja 21 de producători agricoli debutanți și-au inițiat afaceri, cu un plan de investiții de peste 18 milioane lei, ce vor genera crearea a peste 70 locuri noi de muncă.

Amintim că în anul 2018, AIPA a recepționat 7.417 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru 4.411 producători agricoli unici, în valoare totală ce a depășit un miliard de lei.

Din totalul dosarelor depuse în anul 2018, au fost autorizate spre plată 7.194 cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de 966,9 milioane lei.

Urmare a subvențiilor solicitate, a fost posibilă atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial, dar și în sectoarele conexe acestuia, în mărime de circa 6 mlrd lei, cu peste 15% mai mult față de investițiile efectuate de producătorii agricoli în anul 2017. Investițiile efectuate au generat crearea a 4.635 locuri noi de muncă.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
Familiile numeroase din Ungaria pot cumpăra maşini cu subvenţii
1
160
article image
Condițiile de acordare a subvențiilor în avans ar putea fi revizuite
2
111