9092
34
Câți ani trebuie să lucreze un moldovean pentru a-și cumpăra un apartament în Chișinău
9092
34

Un cetățean al Republicii Moldova are nevoie de 11 ani pentru a-și cumpăra un apartament de 60 de metri pătrați în Capitală.

Un cetățean al Republicii Moldova are nevoie de 11 ani pentru a-și cumpăra un apartament de 60 de metri pătrați în Capitală.

Asta în cazul în care câștigă lunar cel puțin slariul mediu pe economie și nu cheltuie niciun leu din această sumă, informează UNIMEDIA.

Pornind de la datele Biroului Național de Statistică, în luna iunie 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3859 lei, aproximativ 225 euro. Totodată, datele agențiilor imobiliare arată că în aceeași perioadă, prețul mediu al unui apartament în Chișinău a fost de circa 583 euro pentru metru pătrat.

Astfel, un calcul simplu arată că prețul unui apartament de 50 de metri pătrați ar fi de 29 150 de euro. Împărțind suma respectivă la salariul mediu pe economie aflăm că, pentru a o aduna, un cetățean al Republicii Moldova ar avea nevoie 130 de luni, adică aproape 11 ani.

Aici, trebuie, însă, menționat faptul că prețul unui apartament în Chișinău variază în funcție de suprafață, sectorul în care este amplasat, tipul clădirii, etc.moldovean, apartament


piata imobiliara, moldovean
Sursa: lara.md

Dacă e să comparăm cu alte state, atunci vedem că în țara vecină România un cetățean ar trebuie să lucreze cu doi ani mai mult decât un moldovean pentru a-și procura o locuință similară în București. Luând în considerare faptul că salariul mediu în România este de 320 de euro, asta înseamnă că după 13 ani un român ar putea deţine aproape 50.000 de euro, cât costă un apartament de 50 de metri pătrați în Bucureşti, scrie gandul.info.

Un bulgar, însă, îşi poate cumpăra, din salariul său mediu lunar de 213 euro, un apartament similar într-un imobil amplasat în Mladost, unul dintre cele mai moderne cartiere din Sofia, abia după 16 ani.

Ungurii, în schimb, se pot lăuda cu preţurile mici de vânzare ale locuinţelor din Budapesta, dar şi cu faptul că ei trebuie să-şi economisească salariul obţinut lunar timp de doar patru ani pentru a-şi putea achiziţiona un apartament cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi situat într-o clădire dintr-o zonă centrală.

moldovean, apartament

Sursă: Estimări gândul bazate pe date Eurostat şi pe oferte publicate pe site-urile principalelor agenţii imobiliare şi portaluri specializate în domeniu din cele 15 state europene.
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter