main logo
343

Câți cetățeni moldoveni au călătorit în ultimii 5 ani în spațiul UE

Pe parcursul a 5 ani, de când a fost instituit regimul liberalizat de vize, peste 2 milioane de cetăţeni moldoveni au beneficiat de dreptul la libera circulaţie în spaţiul european, înregistrând peste șase milioane de traversări a frontierei de stat.

Câți cetățeni moldoveni au călătorit în ultimii 5 ani în spațiul UE

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, R. Moldova a fost prima țară a Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană, transmite Știri.md

Astfel în perioada 2014-2019, autoritățile moldovenești au asigurat îndeplinirea cerinţelor de referinţă care stau la baza liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană şi buna funcţionare a acestuia, continuând să implementeze reformele aferente domeniilor cheie.

Conform datelor Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), în 5 ani s-au înregistrat aproximativ 0,3% cazuri de refuzuri de intrare și 0,5% de cazuri de ședere iregulară, iar cetățenii moldoveni au dat dovadă de o atitudine responsabilă față de libertatea de mişcare în spaţiul european.

Regimul fără vize a facilitat contactele între oamenii de afaceri, a oferit cetăţenilor moldoveni posibilitatea de a participa la diverse programe de perfecţionare profesională, conferinţe şi sesiuni tematice pentru studenţi, profesori, fapt care a reprezentat o adevărată consolidare a contactelor interumane şi apropiere de valorile europene.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării