main logo
445

Câți bugetari au beneficiat de suport consultativ prin linia telefonică

Aproximativ 1,8 mii de angajați în sectorul bugetar au beneficiat, în luna decembrie, de suport consultativ privind aplicarea Legii cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar prin linia telefonică specială 0 8000 1525.

Câți bugetari au beneficiat de suport consultativ prin linia telefonicăCâți bugetari au beneficiat de suport consultativ prin linia telefonică

Linia telefonică a fost apelată de angajați din cadrul autorităților și instituțiilor bugetare, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Serviciul de presă al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) a precizat pentru Agenție că majoritatea apelanților au solicitat să li se comunice mărimea salariului de funcție calculat pentru luna decembrie 2018 în condițiile noii Legi a salarizării.

Statistica apelurilor la linia telefonică specială, deservită de operatorii Centrului de Apel al Instituției publice CTIF, arată că din numărul total al apelanților, 1.107 sunt salariați din autorități și instituții bugetare, iar 688 – angajatori și contabili din cadrul acestor entități. Responsabilii din cadrul entităților respective au solicitat clarificări privind aplicarea unor prevederi ale Legii și recomandări referitoare la calculul salariilor în condiții noi.

Potrivit datelor Direcției politici salariale și monitorizarea angajaților în sectorul bugetar a Ministerului Finanțelor, specialiștii direcției au răspuns, contactând direct apelanții, la mai bine de jumătate din întrebările parvenite la linia telefonică, celelalte fiind în proces de examinare.

Linia telefonică specială pentru acordarea suportului consultativ în aplicarea acestui act legislativ a fost lansată la 5 decembrie 2018 și va funcționa până la finalul lunii februarie 2019. Apelurile la 0 8000 1525 sunt gratuite și pot fi efectuate de la orice telefon fix sau mobil, de luni până vineri, între orele 8.00 și 17.00.  

Angajatorii și contabilii autorităților și instituțiilor bugetare, dar și angajații acestor entități, pot lua cunoștință de noile condiții de salarizare, stabilite de Legea privind sistemul unitar de salarizare, vizualizând Ghidul video privind calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar la adresa: http://mf.gov.md/ro/content/sistem-unitar-de-salarizare.

Prin Legea cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în vigoare de la 1 decembrie 2018, a fost instituită o grilă unică de salarizare pentru toate autoritățile și instituțiile bugetare. Prevederile noii Legii se  aplică la circa 200.000 de salariați din 2 700 de autorități și instituții bugetare.

Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii. În urma implementării reformei, nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum este în prezent.

Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30 la sută a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 la sută - pentru cele finanțate din bugetele locale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării