main logo
1482

Câți bani a plătit Avia Invest pentru exploatarea Aeroportului Chișinău

Compania „Avia Invest” care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău a plătit prima redevență statului pentru folosirea activelor aeroportului.

Câți bani a plătit Avia Invest pentru exploatarea Aeroportului Chișinău

Agentul economic a vărsat în bugetul public 2,7 milioane de lei. Informația a fost oferită de Agenția Proprietății Publice la solicitarea TV8.md, transmite Știri.md.

Potrivit contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, începând cu 30 august 2018, „Avia Invest” era obligată să plătească o redevență statului în mărime de 1% din veniturile obținute din vânzări.

Reprezentanții Agenției Proprietății Publice susțin că „Avia Invest” a plătit statului 2.727.254 lei în 2019. Suma reprezintă redevența achitată pentru ultimele patru luni ale anului trecut.

Investiții de 11 milioane de euro în 2018

Am solicitat Agenției Proprietății Publice să ne spună și câți bani a investit „Avia Invest” în Aeroportul Internațional Chișinău pe parcursul anului 2018. Potrivit informațiilor prezentate în luna iunie curent de „Avia Invest” Comisiei de monitorizare a concesiunii din cadrul APP, investițiile ar fi de 11 milioane de euro.

Astfel, cifrele oficiale arată că investițiile totale realizate de „Avia Invest” în Aeroportul Internațional Chișinău, începând cu anul 2013 când a luat în concesiune aeroportul, însumează 87 milioane de euro.

Centrul Național Anticorupție constata anterior într-un raport că cea mai mare parte din investițiile efectuate de „Avia Invest” provin din profiturile obținute de aeroport și taxa de 9 euro care este achitată ilegal de fiecare pasager și nu sunt atrase investiții din exterior, așa cum prevede contractul de concesiune.

Se așteaptă investiții de 115 milioane euro

Precizăm că același contract de concesionare a aeroportului obligă compania „Avia Invest” ca în termen de doi ani după ce traficul prin Aeroportul Internațional Chișinău va atinge cifra de 2,6 milioane de pasageri, să înceapă etapa a doua de investiții, în valoare de 115,2 milioane de euro.

Potrivit datelor Autorității Aeronautice Civile traficul respectiv de pasageri a fost deja înregistrat. În 2017, prin aeroportul din Chișinău au trecut 2.744.653 pasageri, iar anul trecut – 2.828.626 pasageri.

Guvernul inițiază controale

Actuala guvernare a declarat că intenționează să verifice cât de corectă și argumentată a fost decizia de a concesiona Aeroportul Internațional Chișinău și a promis că experții vor analiza investițiile efectuate în aeroport de „Avia Invest”, companie care ar aparține lui Ilan Șor.

Președintele Igor Dodon a declarat recent într-un interviu că există toate șansele ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie întors statului, iar contractul de concesiune semnat cu „Avia Invest” să fie reziliat.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării