main logo
460

Câți bani a obținut Guvernul din privatizare în prima jumătate a anului

În prima jumătate a acestui an în bugetul de stat au fost achitate mijloace financiare în valoare de 32,82 milioane lei, obţinuţi din privatizarea activelor statului, anunţă Agenţia Proprietăţii Publce (APP).

Câți bani a obținut Guvernul din privatizare în prima jumătate a anului

Potrivit APP în această perioadă, urmare a desfășurării concursului investițional anunțat a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare a complexului patrimonial unic - întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, "care are ca obiectiv construcția conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău".

Suma de peste 180 milioane lei, ce urma să fie achitată de compania românească Transgaz nu au ajuns încă în bugetul de stat. Pe de altă parte Vestmoldtransgaz a fost deja reorganizată în SRL şi a trecut în proprietatea firmei Eurotransgaz, o subsidiară a Transgaz, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Printre obiectivele de stat privatizate în prima jumătate a anului 2018, APP mai indică întreprinderea de stat "Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare” (complex patrimonial unic), complexul de bunuri imobile din Corneşti Ungheni și construcția-rezervor (60 metri pătraţi), din mun. Chișinău, str. Calea Orheiului 127/6.

De notat că la finele lunii iulie 2018 a fost anunţată o nouă rundă de privatizare a unor active de peste 1,5 miliarde lei. În cadrul licitaţiilor de la începutul lunii septembrie au fost vândute doar trei mici pachete de acţiuni cu o valoare de câteva sute de mii de lei. 

Deocamdată vânzarea companiei AIR Moldova este incertă în condiţiile unor datorii uriaşe şi aflării acesteia în prag de faliment.

Potrivit APP, în prima jumătate a acestui an "în limita competențelor atribuite, au fost semnate 2 contracte de parteneriat public-privat, la care Agenția Proprietății  Publice are calitatea de partener public și 2 contracte la care calitatea de partener public o au alte autorități publice". 

Cel mai controversat parteneriat este cel din domeniul loteriei şi jocurilor de noroc, semnat cu un gangster bulgar și cu un miliardar austriac.

De asemenea APP a avizat studiile de fezabilitate pentru 4 proiecte de parteneriat public-privat; monitorizate contractele de parteneriat public-privat și concesiuni în derulare, înregistrate în Registrul patrimoniului public; au fost monitorizate 10 contracte de vînzare-cumpărare a bunurilor proprietate publică de stat și desfășurate alte activități prevăzute de legislație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării