main logo
832

Câți bani a câștigat Moldova din acordarea cetățeniei prin investiții

Din momentul lansării programului de acordare a cetățeniei prin investiții, Moldova a câștigat 545.000 de euro.

Câți bani a câștigat Moldova din acordarea cetățeniei prin investiții

Banii pot fi investiți în proiecte de infrastructură, de îmbunătățire a sistemelor de irigare sau de modernizare a transportului public, se arată într-un comunicat emis de concesionarul programului, Henley & Partners. În total, șase persoane s-au ales cu cetățenie moldovenească, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

„Henley & Partners are plăcerea de a anunța trei noi procese finalizate cu succes privind obținerea cetățeniei prin investiții, prin care Republica Moldova a devenit mai bogată cu șase cetățeni. Din momentul lansării programului, au fost înregistrate și procesate cu succes cinci aplicații, care au adunat 545 de mii de euro, ce pot fi investiți în proiecte de o valoare suverană și socială incontestabilă”, se arată în comunicat.

Potrivit companiei, programul poate oferi „un flux de venituri permanente pentru Moldova, care pot fi investite strategic și transparent în proiecte ce îmbunătățesc viața tuturor cetățenilor”. „Au fost deja identificate proiecte care vor genera peste 400 de milioane de euro în investiții străine directe și 10 mii de noi locuri de muncă în Republica Moldova”, a mai menționat Henley & Partners.

Compania a subliniat că „așteaptă cu nerăbdare” să lucreze în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și cu cetățenii moldoveni „pentru a reevalua și a relansa pe deplin programul de obținere a cetățeniei prin investiții”.

Pe 31 iulie, Parlamentul a decis instituirea unui moratoriu asupra acordării cetățeniei moldovenești prin investiții.

Anterior, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a spus că, până la finele lunii iunie, doar două persoane au beneficiat de acest program. Este vorba de doi antreprenori – unul din India și altul din Australia. Alte 34 de cereri se aflau atunci pe rol. El a mai menționat că, dacă programul va fi anulat, statul ar urma să achite milioane de euro consorțiului de companii care gestionează proiectul.

Și președintele Igor Dodon a anunțat, anterior, că țara noastră nu va mai primi alte cereri, în afara celor 34 de solicitări deja existente. Șeful statului a spus că printre solicitanți au existat și companii cu proprietari dubioși.

Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării