main logo
430

Câte operațiuni cu cardurile emise în Moldova reprezintă plățile fără numerar

Moldovenii utilizează tot mai mult cardurile pentru achitarea cumpărăturilor în unitățile comerciale, benzinării sau pentru plata facturilor.

Câte operațiuni cu cardurile din Moldova reprezintă plățile fără numerarCâte operațiuni cu carduri din Moldova reprezintă plățile fără numerar

Circa șase milioane din totalul de 12.5 milioane de operațiuni cu carduri emise în Republica Moldova, efectuate în țară în trimestrul trei, au reprezentat plățile fără numerar, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Achitările cu instrumentele de plată electronică s-au majorat în iulie-septembrie cu 44.2 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. Este al optulea an consecutiv în care plățile cu cardul în rețelele comerciale și alte unități ce prestează servicii cresc puternic. Moldovenii au făcut cumpărături şi au achitat servicii la POS terminale în valoare totală de 1.7 miliarde de lei, cu peste jumătate de miliard de lei mai mult decât în trimestrul trei 2017.

Datele BNM mai arată că achitările cu cardul au avut o pondere de 12.6 la sută din valoarea tranzacțiilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară.

Un număr de 17.610 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,89 milioane de carduri, aflate în circulație la sfârșitul trimestrului trei. Doar într-un an au fost instalate 1.500 de noi terminale.

Potrivit BNM, valoarea operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în țară s-a ridicat la un total de 13.5 miliarde de lei, în creștere cu 15.3 la sută față de trimestrul trei al anului precedent. Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești s-au cifrat la 1.55 miliarde de lei, dintre care 88.8 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova în trimestrul trei al acestui an circa 2.7 miliarde de lei, față de 1.9 miliarde în aceeași perioadă a anului 2017.

Operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în țară au atins, în nouă luni, un nivel record pentru această perioadă, respectiv 37.7 miliarde de lei și, urmând tendințele din ianuarie-septembrie, va trece anul acesta pragul de 5 miliarde lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării