main logo
470

Câte milioane a câștigat Banca Națională din gestionarea rezervelor valutare

La finele anului trecut activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova gestionate de Bancă Naţională a Moldovei au constituit 3,06 miliarde dolari, în creştere cu 2,2% faţă de finele anului 2018, arată raportul anual al BNM.

Câte milioane a câștigat BNM din gestionarea rezervelor valutareFoto: știri.md

Potrivit raportului BNM, majoritatea acestor rezerve sunt investite "în instrumente sigure, utilizate şi de alte bănci centrale": plasamente pe conturi corespondente (de regulă, la alte bănci centrale), plasamente la termen şi valori mobiliare (emise de instituţii supranaţionale sau guvernamentale, precum guvernul SUA, sau guvernele ţărilor membre ale UE, dar şi alţi emitenţi guvernamentali şi non-guvernamentali emise prin agenţii), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

În ce sunt investite rezervele valutare ale Moldovei 

Datele BNM arată că la finele anului trecut 55,2% din investiţii au fost efectuate în valori mobiliare, 24,6% în numerar şi plasamente pe conturi corespondente (inclusiv overnight), iar 20,2% - în valori mobiliare. Astfel în anii 2017-2019 se poate observa o creştere de aproape două ori a investiţiilor în numerar şi plasamente pe conturi corespondente, în timp ce investiţiile în valori mobiliare s-au redus de două ori.

Totodată o parte din rezervele valutare sunt gestionate extern de către Banca Mondială. În conformitate cu Acordul de consultanţă şi management investiţional între Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi BNM din 8 decembrie 2010 (prelungit pe 30 decembrie 2015), BIRD a devenit consultantul şi mandatarul Băncii Naţionale pentru administrarea unei parţi a activelor externe, limitate la 20% din rezervele valutare.

La 31 decembrie 2019, ponderea activelor gestionate extern constituia 6,7% din rezervele valutare.

Rata profitabilităţii a ajuns la 1,71%

Potrivit BNM în anul 2019 gestionarea rezervelor valutare a generat un profit de 50,8 milioane dolari (circa 892,8 milioane lei la cursul mediu de schimb de 17,5735 lei/USD din 2019). Astfel încât rata medie a profitabilităţii a investiţiilor a constituit 1,71%, în creştere comparativ cu anul 2018 când a fost de 1,5%.

Acest rezultat a fost influenţat de evoluţia economiei mondiale în anul 2019, în special a SUA, UE şi a Marii Britanii, conjunctura pieţelor financiare şi evoluţia ratelor de schimb faţă de dolarul SUA (valuta de raportare şi a rezervelor),

Datele BNM mai arată că cota majoritară (potrivit valorilor de la finele anului) în structura rezervelor valutare a revenit dolarului SUA – 66,4%, urmată de euro - cu 23% şi lira sterlină - cu 10,6%.

Amintim că la finele anului trecut preşedintele Igor Dodon a propus ca cel puțin un miliard de dolari din rezervele valutare (activele oficiale de rezervă) ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care sunt păstrate peste hotare, să fie adus în țară pentru a fi investit în economie.

„Noi avem trei miliarde de dolari, rezervă valutară a statutului. Acestea trei miliarde știți unde se află? Pe cont, la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni TV. Ulterior de această iniţiativă nu şi-a mai adus aminte.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării