782
1
Cât costă un kilogram de cartofi la piață și în supermarket
782
1

Chiar dacă în piețe cartofii vechi s-au ieftinit cu câțiva lei, în unele magazine legumele de import costă chiar 43 de lei, de două ori mai scump decât cele autohtone.

Foto: diez.md

În schimb, cartofii noi se vând cu cel mult 30 de lei. Ieri, într-un live pe Facebook, ministrul Agriculturii a declarat că majorarea prețului ar fi o speculație și ca să fie mai convingător a cumpărat cartofi de pe marginea drumului cu 11 lei per kilogram, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Pe fundalul speculațiilor care tot mai frecvent sunt prezente în spațiul mediatic, că prețul la cartofi a crescut esențial, vreau să infirm aceste speculații”, Nicolae Ciubuc, Ministrul în exercițiu al Agriculturii.

Ministrul a cumpărat cartofi de la un comerciant ambulant cu 11 lei kilogramul. Am dat și noi o tură prin Piața Centrală, cea mai mare din Capitală, pentru a vedea cu cât erau vânduți astăzi cartofii. 

Așadar, puteți găsi cartofi cu 10 lei, însă care nu ar fi de cea mai bună calitate. În medie, cartofii vechi costă aproximativ 14 lei kilogramul și ajung până la 18 lei, în funcție de piață și sector. Prețul cartofilor noi este de aproximativ 30 de lei kilogramul.

„Depinde de calitate”.

Altă situație este în magazine. La cel care am mers noi am găsit cartofi vechi, aduși din belarus, care costau 43 de lei. Pe când cei moldovenești – în jur de 20 de lei, fiind astăzi la reducere.  

Oricare nu ar fi prețul acestora, chișinăuienii se plâng că în acest an cartofii costă mult mai scump decât anul trecut.

„Prețuri foarte mari”.

„Din câte îmi amintesc, anul trecut au costat șapte lei”.

„Sunt niște prețuri cosmice. Când în Moldova prețul cartofului a fost atât de mare? Este de groază. Sunt pensionar și nu îmi permit să îi cumpăr”.

„E foarte scump. Da, era cinci, șase… până la… dar așa preț nu a fost”.

Experții susțin că scumpirea este cauzată de deficitul de cartof pe piața din Moldova, acum fiind sfârșitul sezonului de păstrare a legumei. 

Anterior, patru deputați ai Blocului ACUM au trimis o adresare Ministerului Agriculturii prin care au cerut să li se explice din de cauză s-au scumpit legumele și ce acțiuni întreprind autoritățile pentru a controla prețurile.

De altfel, deputatul Alexandru Slusari a scris pe rețelele sociale că această situație a fost creată artificial, după ce mai mulți producători locali au renunțat să mai cultive cartofi pentru că se importă prea mulți cartofi. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în ultima lună, prețul la cartofi a crescut cu peste 18%. De asemenea, s-au scumpit mult sfecla roșie, varza, roșiile și ceapa.

Citește și
article image
Un tânăr a rămas fără bani într-un magazin din Capitală....
0
1439
article image
Un moldovean a încercat să fure mâncare dintr-un...
0
3580
article image
Alertă: Legume pline cu nitrați în supermarketuri din...
8
2860
article image
Cum s-au luptat chinezii pentru mărfurile americane la un...
0
327