main logo
1349

Câştigurile mai mari de 240 lei din loterii şi pariuri sportive vor fi taxate

Guvernul a dat aviz pozitiv la o iniţiativă de modificare a Codului Fiscal, prin care sunt anulate o serie de facilităţi fiscale acordate activităților din domeniul jocurilor de noroc.

Câştigurile mai mari de 240 lei din loterii şi pariuri sportive, taxateFoto: Știri.md

Potrivit notei informative, obiectivul proiectului este anularea facilităților fiscale pentru activitățile din domeniul jocurilor de noroc, abrogarea normei ce stabilește restituirea TVA la investiții (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes național și a celei ce vizează scutirea de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Câştigurile mai mari de 240 lei din loterii şi pariuri sportive vor fi impozitate 

Natalia Gavriliţă, Ministrul Finanţelor a argumentat necesitatea unor astfel de modificări prin necesitatea "asigurării unui raport echilibrat cost-beneficiu".

Astfel se propune ca "câştigurile de la loterii şi/sau din pariurile sportive să nu fie impozitate până la mărimea de 1% din scutirea personală (240 lei).

Aceasta se argumentează prin specificul organizării achitărilor cîștigurilor aferente loteriilor şi/sau pariurilor sportive în locurile de comercializare a biletelor de loterie și de desfășurare a pariurilor sportive (chioșcuri, magazine alimentare, stații PECO) care face dificilă asigurarea reținerii impozitului pe venit din cîștigurile cu sume foarte mici". 

Se prevede că modificările la Codul Fiscal vor intra în vigoare pe 1 septembrie 2019.

Cât despre parteneriatul public-privat al cărui contract a fost încheiat în perioada 1 ianuarie 2018–1 septembrie 2019, proiectul prevede că se vor aplica prevederile art. 101(Restituirea TVA la investiţii (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes naţional) şi art. 103 alin. (98) din Codul fiscal care prevede că se scutesc de TVA fără drept de deducere "mărfurile şi serviciile importate de către parteneri în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat din lista lucrărilor şi serviciilor de interes public naţional propuse parteneriatului public-privat, aprobată de Guvern".

Loteria bulgară se ocupă de loterie şi pariurile sportive 

Menţionăm că în luna mai 2018, Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a semnat un parteneriat  public privat „din sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile/evenimentele sportive, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice” cu NGM SPC Limited (din numele Asocierii operatorilor economici New Games AD, National Lottery AD și NGM SPC Limited) – în calitate de partener privat și NGM Company SRL - în calitate de partener.

Companiile fac parte din National Lottery AD, cel mai mare operator licențiat pe jocuri de noroc în Bulgaria, controlat de Vasil Krumov Bozhkov, supranumit "Craniul" (The Skull) și apreciat drept cel mai cunoscut gangster bulgar în depeșele diplomatice americane publicate de WikiLeaks.

Potrivit APP, "grupul ar avea cea mai rapidă creștere economică din Europa Centrală și de Est, la moment fiind una dintre cele mai inovatoare loterii din Sud-Estul Europei". În ultimii 3 ani, National Loterry AD a generat o cifră de afaceri de peste 650 milioane euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării