main logo
1610

Câștigătorii jocurilor de noroc ar putea plăti impozit pe venit

Doi deputați ACUM au creat un proiect de lege care vine să abroge facilitățile fiscale pentru activitățile jocurilor de noroc (Loteria Națională a Moldovei și altele).

Câștigătorii jocurilor de noroc ar putea plăti impozit pe venit

Principalele motive pe care le invocă autorii inițiativei sunt faptul că statul nu încasează bani suficienți sub formă de impozite și că acest business se dezvoltă cu pași rapizi, devenind mai atractiv pentru consumatori, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Prin urmare, Dumitru Alaiba și Radu Marian propun următoarele modificări la Codul Fiscal:

# se anulează scutirea de plată a impozitului pe venit a câștigătorilor de la loterii și/sau loterii sportive. „Această prevedere crește riscul de spălare a banilor sau legalizarea mitelor. Proveniența neclară a banilor, teoretic, pot fi declarați drept câștig în loterie sau pariuri sportive. Această schemă favorizează declarația banilor negri”, spun autorii.

# se anulează restituirea TVA la investiții (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public de interes național. „Agenții economici trebuie să beneficieze de aceasta în mod egal, astfel încât să fie protejată concurența loială pe piață.”

# se anulează scutirea de plată a taxei pentru unitățile comerciale și/sau prestările de servicii. „Este inadmisibil ca business-ul mic să achite taxe locale, în timp ce activitățile jocurilor de noroc nu. Acest lucru afectează semnificativ bugetul local” se arată în nota informativă. 

De asemenea, autorii fac referire la studii care au demonstrat efectul vicios pe care îl au jocurile de noroc asupra cetățenilor. „Dependența de jocuri de noroc este o problemă socială în multe țări, fiind afectate în primul rând păturile cele mai vulnerabile ale societății. Industria jocurilor de noroc este una dintre cele mai răspândite metode de spălare a banilor și legitimizare a banilor de proveniență neclară.”

În prezent, Codul Fiscal scutește câștigătorii de loterii și/sau pariuri sportive (art 20, litera p1)după cum urmează:

Potrivit articolului 90, (alineatul 33) „plătitorii de câștiguri urmează să rețină 18% din câștig și să le verse la buget. Însă aici sunt scutite câștigurile de la loterii şi/sau pariuri sportive).

Legea cu privire la jocurile de noroc stipulează tipurile acestora:

# Cazinoul. Automatele de joc

# Loteria

# Pariul

# Jocuri de abilitate

# Jocurile de noroc organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării