main logo
2019

Care este cea mai scumpă suburbie a orașului Chișinău

La Chişinău şi în suburbiile capitalei scade numărul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor.

Care este cea mai scumpă suburbie a orașului Chișinău

Directorul unei agenţii imobiliare, Petru Oleinic, a spus că, în anul 2018, în municipiu au fost perfectate 2069 de contracte de vânzare-cumpărare a terenurilor, dintre care 518 în capitală şi 1551 în suburbii, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

"Acest indicator al tranzacţiilor este cu 7% mai mic decât faţă de anul 2017", a spus el, atrăgând atenţia asupra faptului că tendinţa tranzacţiilor încheiate cu terenuri scade constant deja de mai mulţi ani.

Potrivit lui, în suburbii, piaţa terenurilor este mai mare decât în oraş din cauza numărului mare de terenuri pentru vile. În statisticile tranzacţiilor ajung şi tranzacţiile cu casele de ţară care oficial nu sunt date în exploatare şi tranzacţia se perfectează drept de cumpărare-vânzare a terenului de pământ.

"Anul trecut, preţurile la terenuri erau stabile datorită ofertei lor limitate. Costul unui ar de teren pentru construirea unei case locative în zona parcului "Valea Morilor" şi între străzile Neaga şi Belinski este de 15-17 mii de euro. În zona Universităţii Tehnice, pe strada Studenţilor, dar şi pe strada Mioriţa, preţurile sunt cu 10-15% mai puţin - 12-15 mii de euro. În capitală, acestea sunt printre cele mai prestigioase zone pentru construcţia caselor individuale", a remarcat expertul.

Preţul unui ar în alte regiuni ale capitalei, cu construcţii dense de case individuale, este: la Sculeanca - 6-8 mii euro; la Buiucani, în zona fabricii "Alfa" - 7-9 mii euro; la Schinoasa - 3-5 mii euro; în zona Universităţii Agrare - 5-6 mii; la Botanica de jos - 5-7 mii, în zona Megapolis Mall - 6-8 mii de euro.

Costul terenurilor în localităţile din apropiere - Tohatin, Coloniţa, Cricova, Băcioii, Truşeni, Sîngera - este de 2-3 mii de euro pentru un ar, iar în cooperativele pomicole preţul este de 1-2 mii de euro dacă există comunicaţii, şi de până la 500-1 mie de euro fără comunicaţii.

"Cea mai scumpă suburbie este Stăuceni. Aceasta este practic la marginea oraşului şi aici preţul ajunge la 5-6 mii de euro pentru un ar", a spus expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării