main logo
3372

Carburanții se scumpesc. ANRE explică: Țițeiul rusesc, sub embargo

Din cauza sancțiunilor impuse de UE asupra Federației Ruse, carburanții se vor scumpi și mai mult.

Carburanții se scumpesc. ANRE explică: Țițeiul rusesc, sub embargoFoto: știri.md

Despre aceasta anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), transmite Știri.md

Potrivit datelor, creșterea accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere se datorează deciziei UE de a renunța la produsele petroliere derivate din petrolul rusesc.

”ANRE reamintește că, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, începând cu 5 februarie urmează să intre în vigoare o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc. În opinia experților străini, o stabilizare a pieței regionale a produselor petroliere ar putea surveni doar după o rearanjare a surselor de producție și a lanțurilor logistice care să acopere necesitățile de carburanți în statele europene, reieșind din noile condiții generate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

Prin urmare, în cadrul ultimei sesiuni, cotația Platts la benzină a ajuns la circa 900 $/tona, iar la motorină - la circa 980 $/tona, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele 10 săptămâni.

Având în vedere influența directă a cotațiilor Platts asupra prețurilor carburanților la pompă, pentru ziua de mâine, 24.01.2023, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

- 25,02 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+22 de bani);

- 24,69 lei/litru - pentru motorina standard (+17 bani).

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul extrem de transparent și asigură corectitudine maximă atât în perioadele de creștere a cotațiilor, cât și de descreștere a acestora”, se arată în comunicat.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării