main logo
4190

Carburanții s-au scumpit din nou. Prețuri afișate la o rețea de benzinării

Carburanţii s-au scumpit din nou. Una dintre cele mai mari reţele de benzinării din ţară a afişat preţuri noi.

Carburanții s-au scumpit din nou. Prețurile unei rețele de benzinăriiFoto: știri.md

Cel mai mult s-a majorat preţul la gazul lichefiat, cu peste 30 de bani. Este a treia scumpire a carburanţilor în ultimele două săptămâni, transmite Știri.md cu referire la publika.md

La una dintre cele mai mari reţele de staţii PECO din ţară, benzina cu cifra octanică A95 costa miercuri 18 lei şi 13 bani, iar joi - cu 15 bani mai mult. Preţul motorinei a crescut cu 25 de bani, ajungând la aproape 15 lei şi 60 de bani, iar gazul lichefiat s-a scumpit cel mai mult, cu 31 de bani. 

Această reţea de benzinării scumpeşte carburanţii pentru a treia oară în ultimele două săptămâni. Am încercat să obţinem o reacție de la administraţia acesteia, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon. 

În 12 februarie, aceste staţii PECO afişau pentru benzină un preţ de 17 lei şi 73 de bani per litru. Următoarea scumpire a avut loc în 24 februarie, când benzina costa 18 lei şi 13 bani. La doar o zi distanţă, preţul benzinei a crescut la 18 lei şi 28 de bani.

Totodată, la această reţea şi motorina s-a scumpit în două săptămâni de la 14 lei şi 89 de bani până la 15 lei şi 59 de bani.

Gazul lichefiat a ajuns să coste aproape 11 lei per litru, deşi în 12 februarie, preţul era de 10 lei şi 12 bani. 

În ultimele două luni, carburanţii s-au scumpit de mai multe ori. În cadrul audierilor din Parlament, reprezentanţii companiilor petroliere au spus că au majorat preţurile din cauza fluctuațiilor pe bursele internaţionale, a scumpirii dolarului şi creşterii accizelor cu până la nouă procente. De cealaltă parte, Consiliul Concurenţei a anunţat că desfăşoară o anchetă, după ce a depistat acţiuni concertate de majorare a preţurilor din partea mai multor companii petroliere.

Deputatul independent Alexandr Oleinic a înregistrat un proiect de lege prin care Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică să stabilească o dată în lună preţurile plafon la carburanţi. Proiectul încă nu a fost supus votului în Parlament.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării