main logo
623

Căpșunele apar în vânzare în Moldova mai devreme decât în țările vecine

În Moldova, căpșunele în vânzare apar mai devreme decât în țările vecine și, de regulă, costă mult mai scump.

Căpșunele apar în vânzare în Moldova mai devreme decât în țările vecine

Membrii Asociației producătorilor de pomușoare din Moldova, „Pomușoarele Moldovei”, consideră că practic toate plantațiile de pomușoare de fructe „au ieșit dintr-o iarnă care era mai ușoară decât cea anterioară, fără pierderi", transmite Știri.md.

În luna februarie a acestui an, perioadele alternante de dezghețuri și răciri bruște nu au afectat starea volumului de bază de fructe de pădure cultivate în Moldova, deoarece acestea lasă starea de iarnă a restului biologic relativ încet.

Cu toate acestea, în ultimii ani, în perioada martie-aprilie au fost observate, în mod regulat, condiții meteorologice instabile în Republica Moldova - cu ninsoare și înghețuri puternice. 

Cele mai mari daune din aceste motive, producătorii de fructe de pădure au observat în 2017, când au fost pierdute până la 20% din recolta de pomușoare. Nici unul dintre agrari nu exclude probabilitatea unei astfel de dezvoltări în acest an.

O modalitate destul de fiabilă de a proteja plantațiile de fructe de pădure de îngheț, după cum se menționează în asociația sectorială, acoperă materiale de tip "agril", dar cazurile de aplicare a acestora pe pomușoare din Moldova sunt rare. 

Specialiștii Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură notează în această privință că, în ultimii doi ani, departamentul producătorilor de fructe și legume nu a primit cereri de subvenționare post-vânzare pentru achiziționarea materialului de acoperire "agril".

Această circumstanță este explicată de producătorii de fructe de pădure din două motive. Primul este că pierderile recoltei de pomușoare din înghețurile de primăvară chiar și în cele mai grave sezoane agricole rar depășesc 15-20%. 

Al doilea este că producătorii moldoveni de fructe de pădure nu se concentrează pe utilizarea metodelor tehnologice (inclusiv a materialului "agril") în vederea maturării anterioare și a începutului sezonului de vânzări de produse. 

Este de remarcat că, în Moldova, pomușoarele, în primul rând căpșunele, sunt vândute mai devreme decât în țările vecine și, de regulă, costă mult mai mult. În consecință, pentru export (către Rusia, principala piață externă) către producătorii moldoveni de fructe de pădure, potrivit specialiștilor asociației "Pomușoarele Moldovei", este mai economic de trimis produsele târzii decât cele timpurii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării