416
3
Candu propune economii din contul reducerii salariilor pentru demnitari
416
3

Salariile demnitarilor de stat, printre care președinte, deputați, miniștri, ar urma să fie reduse până la nivelul salariului mediu pe economie, de aproape 7.000 de lei.

Banii economisiți din bugetul de stat ar urma să fie direcționați pentru asigurarea sistemului medical în contextul pandemiei cu COVID-19, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Cu această propunere vin deputații din grupul parlamentar Pro Moldova, care au prezentat în acest sens o inițiativă legislativă.

Într-o conferință de presă, preşedintele grupului, Andrian Candu, a declarat că în Republica Moldova sunt foarte mulți demnitari care au salarii mari, zeci de mii de lei pe lună.

„Noi venim cu propunerea să plafonăm pentru restul anului, începând de la 1 aprilie, până la suma de 6.900 de lei, care este salariul mediu pe economie. În țara noastră sunt foarte mulți cetățeni care supraviețuiesc sau care se descurcă cu 7.000 de lei.

Și credem că toți demnitarii publici se vor putea descurca cu acești 7.000 de lei până la sfârșitul anului. În schimb această măsură economică și bugetară va da economii țării de aproape o sută de milioane de lei, bani care pot fi redirecționați pentru alte cheltuieli”, a explicat Andrian Candu.

O altă propunere ține de finanțarea partidelor politice de la bugetul de stat. Deputații propun ca formațiunile politice să renunțe la cele peste 38 de milioane de lei prevăzute pentru anul 2020. Andrian Candu a menționat că aceste economii ar putea fi folosite atât pentru stimularea medicilor, care stau în prima linie în această perioadă de pandemie, dar și pentru achiziționarea celor necesare pentru sistemul medical.

Pro Moldova mai propune ca din economiile de la proiectele de infrastructură să fie creat un fond pentru sprijinirea mediului de afaceri. De asemenea, s-a propus o pauză la plata impozitelor, precum și amânarea prezentării dărilor de seamă. Alte propuneri țin de plata creditelor bancare, mai exact amânarea ratelor, a dobânzilor și excluderea penalităților.

Deputații din Pro Moldova pledează ca acest proiect să fie avizat cât mai curând de Guvern, iar apoi să fie convocată în regim de urgență ședința Parlamentului pentru a-l aproba. De asemenea, parlamentarii afirmă că sunt gata să includă în această inițiativă și măsurile propuse de colegii din alte fracțiuni.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter