main logo
3361

Când vor avea loc licitațiile pentru construcția capacităților mari de energie regenerabilă

Ministerul Energiei a publicat calendarul licitațiilor pentru construcția capacităților mari de energie regenerabilă. Lansarea licitațiilor este planificată pentru data de 9 aprilie, iar ofertele vor fi recepționate timp de trei luni.

Ministerul Energiei oferă detalii privind calendarul licitațiilorImagine simbol

Potrivit Ministerului Energiei, lansarea, în premieră, a licitațiilor pentru centrale cu preț fix va permite construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, reducerea dependenței de importul de energie, decarbonizarea economiei și crearea de noi locuri de muncă, transmite Știri.md.

Acestea vor contribui la realizarea angajamentelor Republicii Moldova de a atinge, în anul 2030, o cotă a energiei regenerabile de 27% din consumul final de energie.

Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice, iar pentru lansarea licitațiilor de construcție a capacităților mari de energie regenerabilă urmează a fi aprobate mai multe documente. 

Conform calendarului de lansare a licitațiilor, în luna februarie urmează a fi aprobate modificările la Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor de oferire a statutului de producător eligibil mare, desemnarea „Comisiei de licitații” prin dispoziție a Guvernului, publicarea documentației de licitație și, pe parcursul lunilor februarie-martie, consultarea acesteia cu părțile interesate.  

Mai mult, statul are trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:

- facturare netă, introdusă de la 1 ianuarie 2024, valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;

- tarif fix pentru 15 ani - pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;

- preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitații.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării