main logo
1411

Când se vor ieftini produsele petroliere în R. Moldova

În cadrul şedinţei din 11 martie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noua Metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere, care ar putea duce la o creștere a competiției și posibil la reducerea prețurilor.

Când se vor ieftini produsele petroliere în R. Moldova

„Noua metodologie este similară cu cea aprobată în 2007 și care a fost aplicată până în aprilie 2016. ANRE a primit 43 de obiecții și propuneri la proiect, dintre care 12 au fost acceptate. Principala obiecție a fost rata rentabilității”, a declarat Andrei Adam, șef Departament licenţiere, monitorizare şi control al ANRE, care a prezentat raportul, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Principala modificare în Metodologie este eliminarea prețurilor plafon la carburanți, dar companiile oricum vor fi obligate să informeze ANRE despre noile prețuri, cu cel puțin o zi înainte de intrarea lor în vigoare.

La fel au fost operate și alte ajustări, cea mai discutată fiind rata de rentabilitate anuală, inclusă în prețul de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, care potrivit documentului "nu poate depăşi 5% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente comercializării acestor produse".

Aceasta în timp ce deputaţii au indicat în Legea privind piața produselor petroliere că rata de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologie, nu va depăși 10%.

O rată de rentabilitate mai mică ar putea duce însă la dispariţia majorităţii micilor companii petroliere, susţijn unii proprietari de benzinării, care practic au fost excluşi de la discutarea proiectului, el fiind discutat doar cu cele mai mari companii de pe piaţă: Rompetrol, Lukoil, Petrom, Tirex-Petrol etc.

Chiar dacă a fost deja aprobată de ANRE, Metodologia nu a trecut oficial încă un alt filtru discutarea şi aprobarea în cadrul "Grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător" şedinţele căruia sunt conduse de un secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Astfel examinarea documentului este planificată pentru 13 martie 2019, dar se pare că jocurile au fost deja făcute. Nu întâmplător unele companii mari au anunţat că în scurt timp preţurile ar putea să scadă.

Totodată Veaceslav Untilă, directorul general ANRE i-a îndemnat pe petrolişti să stabilească preţuri corecte la carburanţi. 

Menţionăm că actualele prețuri de vânzare cu amănuntul al benzinei şi motorinei rămân neschimbate deja de opt luni, chiar dacă petrolul s-a mai ieftin, iar accizele la produsele petroliere au crescut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării