451
0
Când Moldova va renunţa la dolar şi va trece la euro la calcularea cursului oficial de schimb
451
0

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu susţine într-un răspuns dat pentru Mold-Street.com că euro ar putea deveni moneda de referinţă în calcularea cursului de schimb valutar al leului, în locul dolarului, dar nu spune când ar putea să se întâmple aceasta.

În cadrul unui interviu dat de noul guvernator al BNM pentru mai multe surse mass-media, Mold-street a întrebat dacă autoritatea bancară are o strategie de trecere de la euro la dolar la stabilirea cursului de schimb și care sunt factorii ce împiedică acest pas, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.

„Banca Națională monitorizează tendințele respective și analizează subiectul ținând cont de faptul că în ultimii ani s-au intensificat decontările în euro pe fondul creșterii schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană, a investițiilor străine directe și a transferurilor de mijloace bănești din spațiul european în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova.

Deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens, deoarece în comerțul extern, deși într-o proporție tot mai mică, predomină cumulativ utilizarea USD și a valutelor cu o corelație înaltă la dolar.

Totodată, majoritatea piețelor internaționale, inclusiv a resurselor energetice folosesc dolarul SUA ca valută de referința.

Schimbarea valutei de referință are și efecte asupra mai multor instituții ale statului. O astfel de decizie va fi luată numai după consultări largi pentru a identifica și a diminua riscurile legate de o astfel de tranziție", a răspuns Octavian Armaşu.

De notat că de mai mulți ani, se vorbește despre faptul că euro va lua locul dolarului la calcularea cursului oficial, inclusiv la Banca Națională s-a discutat despre această intenție. În 2017 a existat chiar şi un proiect în acest sens, dar BNM a renunţat, ca urmare a faptului că unele estimări arătau că acest pas ar putea lovi dur unele sectoare ale economiei naţionale şi putea favoriza o apreciere şi mai mare a leului faţă de dolar.

Totuşi calcularea cursului de schimb valutar al leului în raport cu euro va fi una dintre cele mai importante mişcări de pe piaţa valutară în viitorul apropiat.

Mişcarea este importantă şi în contextul în care Republica Moldova şi-a declarat că vrea să se integreze în spaţiul european.

Citește și
article image
Curs valutar 22 septembrie: Cât valorează un euro și un...
0
152
article image
Un polițist din Cahul, prins cu mită de mii de euro
0
519
article image
Ministru: Cheltuielile unui student la UASM sunt ca în...
0
318
article image
Curs valutar 13 septembrie 2019: Cât valorează un euro și...
0
531