main logo
679

Campanie: Oamenii care aleg inteligent electrocasnice economisesc energie și bani

Alegerea unui produs electrocasnic încadrat într-o anumită clasă energetică poate aduce economii semnificative consumatorului.

Campanie: Oamenii care aleg inteligent electrocasnice economisescCampanie: Oamenii care aleg inteligent electrocasnice economisesc

„Un aparat electrocasnic poate aduce economii de până la 500 de lei pe an. Procurând un frigider de clasa energetică A +++, în locul unui frigider de categoria A, putem economisi până la 60% din energia electrică”, susține directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin. Același lucru se întâmplă și în cazul mașinii de spălat rufe sau vase, unde se economisește până la 30% din energie, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Recomandarea este să fie analizată informația de pe eticheta energetică a produselor electrocasnice. Agenția pentru Eficiență Energetică lansează și o campanie de informare: „Alege inteligent! Economisește energie și bani!”. „Vrem să încurajăm distribuitorii, importatorii, producătorii de electrocasnice să livreze cele mai eficiente produse din punct de vedere energetic, iar consumatorii vor fi informați despre drepturile pe care le au în procesul de cumpărare a produselor”, a menționat Alexandru Ciudin.

Inspectorul Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (ANPCSP) Nicolae Olărașu, a menționat că, la nivel european, 85% dintre consumatori țin cont de informațiile privind consumul de energie, pentru a asigura o economie considerabilă în bugetul lor. Nicolae Olărașu a mai spus că agenții economici care nu afișează eticheta energetică riscă amenzi de până la 15 mii de lei. Dacă este depusă o plângere, de regulă cazul se soluționează prin înlocuirea produsului pe altul cu un consum energetic redus.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării